- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 80 g cukru
- 100 g masła
- szczypta soli
Składniki na rozczyn:
- 50 dag drożdży
- ok.250 ml letniego mleka
- łyżka mąki
- ok.łyżka cukru
- Z mąki, cukru i mleka przygotowujemy rozczyn, gdy podwoi objętość dodajemy do mąki
- Wsypujemy cukier i dodajemy jajka, wyrabiamy ręcznie lub hakiem jeśli posiadamy robota kuchennego
- Gdy składniki prawie się połączą dodajemy roztopione i przestudzone masło- wyrabiamy ponownie i pozostawiamy do wyrośnięcia
- Rabarbar pokroić w kostkę i zasypać cukrem
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 12 części
- Uformować drożdżówki, palcem obsypanym mąką zrobić małe wgłębienia i do każdej włożyć kilka kostek rabarbaru, sklejać ciasto jak przy pączkach
- Układać na papierze w odpowiednich odstępach, posypać kruszonką, pozostawić ponownie do wyrośnięcia
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok. 20 min. do zarumienienia
Dodatkowo :
- ok. 250 g rabarbaru i dodatkowo łyżka cukru
- na kruszonkę 100 g mąki pszennej, 60 g masła i 50 g cukru
przepis podpatrzony tu
Pysznie! :)
OdpowiedzUsuńTe drożdżówki wyglądają po prostu obłędnie. Zapisuję przepis i w przyszłym tygodniu zrobię. Mam ogromny krzak rabarbaru, więc będzie z czego robić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, Agness:)
Mam trochę rabarbaru w ogródku, więc się skuszę, dziękuję za pomysł.
OdpowiedzUsuńPrezentują się nadzwyczaj smakowicie.
OdpowiedzUsuń