Woda z kiszonych ogórków nie była problemem.
Jak tylko zjemy ogórki - kiszę następne. Wykorzystałam wodę z ogórków małosolnych.
Mam jej dostatek :)
Zaczyn :
- 2 szklanki ciepłej wody
- 60 g drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 szklanka mąki żytniej razowej ( ja dałam pytlową)
- 1 szklanka mąki pszennej chlebowej
Przygotować zaczyn i pozostawić na 15 min. do wyrośnięcia.
Ciasto właściwe :
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 szklanka wody w której kisiły się ogórki
- 3 łyżki oleju
- Do wyrośniętego zaczynu dodać po kolei składniki ciasta właściwego
- Wyrobić robotem z hakami. Ciasto umieścić do dwóch keksówek / wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą /
- Wierzch smaruję wodą, aby chleb nie pękał
- Zostawiamy w keksówkach na 20 min.
- Posypujemy czym chcemy, ja posypałam sezamem. Piec w 200 *C przez 1 godz.
- Po upieczeniu od razu wyjąć z foremek na kratkę do wystudzenia.
Upiekłam tylko jeden chlebek, bo nie bardzo przemawiał do mnie ten przepis. Ale chlebek okazał się smaczny, a przepis prosty, szybki i na pewno warto go powtórzyć. Dodałam również przeciśnięty ząbek ukiszonego czosnku.
Piekłam w foremce 36 x 12 cm.
przepis znalazłam u Marysi
Ależ to musi być pyszny chleb.
OdpowiedzUsuńSłyszałam o nim - to musi być ciekawy smak :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jego smaku i może kiedyś go upiekę :)
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek... Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńRobię go często. Ostatnio pokazywałam na blogu . Pozdrawiam serdecznie ☺
OdpowiedzUsuńI to Ty mnie Marysiu skusiłąś na upieczenie:)
Usuńpozdrawiam.
Taki chlebek musi być pyszny :-)
OdpowiedzUsuńJaki piękny chleb! Wody z ogórków i ja mam pod dostatkiem, jeszcze dojadamy te zimowe (w tamtym roku zrobiłam chyba ze 100 słoików), a już są dobre do kiszenia nowe. Ten przepis jest wymarzony dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńwoow piękny chleb! i super pomysł
OdpowiedzUsuńŁadnie wyrósł w pieczeniu, o takim nie słyszałam. Próbowałam swoich sił w pieczeniu chleba mieszanego i o dziwo wyszedł. Własny wypiek to jest to - pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie. Z pewnością jest pyszny. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda :)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszniutki :)
OdpowiedzUsuń