Dżem z węgierek z Dżemixem
W sezonie na świeże owoce staram się zrobić choć kilka słoiczków dżemu lub konfitur.
Składniki :
- 1 kg śliwek węgierek
- opakowanie dżemixu uniwersalnego 3:1 (Delekty)
Przygotowanie:
- Umyte, wypestkowane owoce rozdrobniłam krojąc na pół
- Zasypałam Dżemixem i wymieszałam dokładnie, zagotowałam
- Dodałam 330 g cukru i ponownie zagotowałam przez ok.2 min. ciągle mieszając
- Gorącą masę wlałam do idealnie czystych i suchych słoiczków, zakryłam dekielkami.
A ja właśnie szukam czegoś bez cukru :D
OdpowiedzUsuńPychotka taki dżemik, jeszcze własnej roboty! Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńJa robię tylko powidła z węgierek, metodą pieczenia. Nie ma lepszych :-)
OdpowiedzUsuńJa kiedyś robiłam malinowy i truskawkowy dżem, domowe dżemy smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuńTaki dżem, toja owszem :)
OdpowiedzUsuńMoc pozdrowień posyłam.
Super dżemik i łatwy i do zrobienia . Pozdrawiam cieplutko. 🍒🍎🍒
OdpowiedzUsuń