Warto ją przyjmować przy osteoporozie, słabych zębach, przy wszelkich złamaniach, a także podczas chemioterapii i radioterapii.
Składniki :
- 5 wiejskich jaj
- pół butelki koniaku
- 1/2 l miodu
- sok z 1 i 1/2 kg cytryn
Przygotowanie:
- Jajka dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem
- Całe jajka włożyć do szklanego słoja i zalać sokiem cytrynowym, słój przykryć ściereczką i wstawić do lodówki
- Po tygodniu całość przetrzeć przez sitko(na sicie powinny pozostać tylko błony z jaj)
- Do otrzymanej masy wlać koniak w którym wcześniej rozpuścimy miód
- Wszystko dobrze wymieszać i przelać do butelek i wstawić do lodówki
Zastosowanie :
przed użyciem wstrząsnąć, pić 2-3 razy dziennie 1 łyżkę między posiłkami.
Dzieci 3 x 1 łyżeczkę. Najlepiej rozcieńczyć miksturę ciepłą wodą lub herbatą ziołową.
przepis pochodzi z książki S. Korżawskiej"Cztery kroki do zdrowia"
Witam,
OdpowiedzUsuńjajka wybijam ze skorupki czy w skorupkach jajkach zalewamy sokiem z cytryny?
Całe jajka.
UsuńLubię takie nedykamenty. Pozdrawiam serdecznie 😊
OdpowiedzUsuńWspaniała mikstura, jakaż zdrowotna! Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że smaczne i zdrowe.
OdpowiedzUsuńCzy to ma być rzeczywisty koniak czy może być brandy?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest mowa o koniaku.
UsuńDzięki, chętnie wypróbuję !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo to ciekawe, takie lekarstwa to ja lubię:-)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, mamie się przyda. Też chętnie bym wypiła, ale alkohol odpada z powodu leków. Tak czy owak, super przepis i do tego pomocny w zdrowiu. Pozdrawiam cieplutko. :)
OdpowiedzUsuńPs., Śliczne zdjęcia. <3
Dziękuję za komplement:)
UsuńSama zaczęłam pić miksturę i czekam na efekty, pozdrawiam serdecznie.
Ładny żółciutki kolorek :)
OdpowiedzUsuńJajka są ogromnym źródłem wapnie.
OdpowiedzUsuńWarto ich jeść jak najwięcej.
Pozdrowienia
Ale fajny przepis! ja mam swoje organiczne jajka i koniak (prezent z Ukrainy, he he) to zaraz nastawię!
OdpowiedzUsuńUrszulo, a bez alkoholu się nie da? Nie mogę inaczej, bo zażywam za dużo silnych leków.
OdpowiedzUsuńAlkohol jest tutaj konserwantem, nie wiem czym można było go zastąpić...
UsuńBardzo ciekawy przepis. Domowa apteka, a jak walory smakowe?
OdpowiedzUsuńRobiłam tą miksturę dla mojej mamy, jest pyszna :)
OdpowiedzUsuń