Miałam kilka kiści dojrzałego winogrona czerwonego i zielonego, super słodkiego. Nie było na nie amatora...
Pomyślałam co by zrobić z nich dżem. Chyba nigdy takiego nie jadłam, tym bardziej byłam ciekawa jaki będzie w smaku ?
Aby wyszło go trochę więcej dodałam śliwek.
Składniki :
- 50 dag wypestkowanych śliwek
- 70 dag winogron białych i czerwonych
- Dżemix uniwersalny 3:1
Przygotowanie:
- Umyte śliwki pokroiłam dość drobno
- Winogrona wsypałam do garnka, wlałam ok.1/4 szklanki wody, przykryłam pokrywką i zagotowałam
- Gdy owoce prawie się rozleciały przecisnęłam je przez sito pozostawiając na nim skórki i pestki w ten sposób zostało mi 500 ml soku
- Do garnka wsypałam pokrojone śliwki, wlałam sok z winogrona, wymieszałam, całość przestudziłam
- Do takiej masy wsypałam Dżemix, wymieszałam - gotowałam chwilę mieszając by śliwki prawie się rozpadły
- Wsypałam 15 dag cukru i gotowałam, od momentu wrzenia ok.2 min.
- Wlałam dżem do suchych czystych słoiczków po sam brzeg i zakręciłam idealnie czystymi dekielkami.
Wg przepisu należało dodać 30 dag cukru, winogrona i śliwki były po ugotowaniu tak słodkie, że dodałam tylko połowę tego co było w przepisie.
Mam nadzieję, że nie wpłynie na czas jego przydatności do spożycia.
Mam nadzieję, że nie wpłynie na czas jego przydatności do spożycia.
Przygotowałam 4 słoiczki dość oryginalnego w smaku dżemu.
Na pewno długo w piwniczce nie postoją :)
Na pewno długo w piwniczce nie postoją :)
mniam!
OdpowiedzUsuńNietypowy dżemik. Wygląda wspaniale. Miłego dnia 😊
OdpowiedzUsuńPiękny kolor i z pewnością cudowny smak ;)
OdpowiedzUsuńTego połączenia jeszcze nie znałam. Na pewno dżemik pierwsza klasa 💜💛💚💙
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszny!
OdpowiedzUsuńOd tygodnia opycham się węgierkami, nie ma szans by jakaś ostała się do przetworów ;)
Pyszne połączenie smaków :D
OdpowiedzUsuńOj, ten dżemik na pewno jest przepyszny, obłędny. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńKolorek rzeczywiście niesamowity :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszny. Pracuś jesteś. :)
OdpowiedzUsuń