Ten chlebek powinien mieć kształt połączonych ze sobą bułeczek, ale mnie bardziej potrzebny był chleb i z tych składników właśnie upiekłam pyszny bochen.
Składniki na bochenek:
- 350 g mąki pszennej
- 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej, ( mnie mąka pytlowa)
- 75 g mąki kukurydzianej (nie skrobi!)
- 300 ml ciepłej wody- u mnie 350ml
- 7 g suchych drożdży
- łyżeczka soli (lub troszkę więcej)
- łyżka oliwy lub oleju
- łyżka płynnego miodu
- ziarna do posypania chlebka
- Drożdże połączyć z częścią wody i miodem, odstawić na 5 min. do napuszenia
- Po tym czasie dodać resztę wody i pozostałe składniki. Wyrabiać około 10 min.
- Uformować ciasto w kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 min. (można też włożyć na noc do lodówki).
- Po tym czasie uformować 6 podłużnych bułeczek, ułożyć ściśle obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 min. Posypać ulubionymi ziarnami
- Piec w temp.210-220*C około 25 min. Ja piekłam chleb ok.45 min.- ciut za długo bo mi za bardzo zbrązowiał :) ,choć przykryłam go w połowie pieczenia folią aluminiową.
Przepis ( zamieszczony tam w 2008 r.) znalazłam tutaj.ale jest i tu.
"Chlebek Daktyla to popularne w Grecji, Turcji i na Cyprze pieczywo, formowane w kształt grubych bułeczek-paluchów. To chlebek mieszany, który zawiera białą mąkę pszenną, pełnoziarnistą i kukurydzianą. Pasują do niego przede wszystkim wytrawne dodatki, ale dobrze skomponuje się też z dżemem czy miodem. Kroi się go tak jak tradycyjny chleb, ale niektórzy lubią go tez jeść jak bułeczki, odrywając po kawałku. Jak wszystkie ciasta drożdżowe, po zagnieceniu możecie je odstawić do wyrośnięcia na noc do lodówki. Ja robię tak prawie zawsze, a następnego dnia rano piekę chleb lub bułeczki." - cytat stąd.
Chlebek jest dość popularny i przepis znajduje się na kilku blogach.
Piekłam w okrągłej foremce o średnicy 25 cm. Można w mniejszej, to chleb będzie wyższy.
Wygląda niesamowicie, musi być przepyszny! Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńChleb wygląda bardzo apetycznie :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie! Pod koniec października wybieramy się do Turcji, to może i mi dane będzie go skosztować:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! chciałabym go spróbować:)
OdpowiedzUsuńZrobiłaś mi smaczek.
OdpowiedzUsuńTa skóreczka to aż się prosi, żeby schrupać :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda taki domowy chlebek 👍👍. Serdecznie pozdrawiam ❤️, miłego dnia...
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten przepis bo chlebek wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSerdeczności Urszulko.
Świetny chlebek :-)
OdpowiedzUsuńIdealny!!! mi niestety chleby nie wychodzą ;(
OdpowiedzUsuńNawet z najlepszej piekarni chleb nie smakuje tak, jak taki upieczony w domu. Twój bochenek wygląda wyjątkowo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńJaki apetyczny, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń