Składniki :
- ok.30 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 15 średniej wielkości pieczarek
- 1 duże jajko
- cebula
- połowa kajzerki
- sól, pieprz, mielona papryka ostra
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
- Surowe, umyte pieczarki rozdrabniamy np. ścierając na tarce
- Bułkę moczymy w wodzie
- Cebulę kroimy drobno i przesmażamy by straciła surowość
- Do mięsa dodajemy pieczarki, jajko, przestudzoną cebulę oraz odciśniętą bułkę
- Doprawiamy do smaku solą, papryką i pieprzem, dokładnie wyrabiamy całość
- Uformowane kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Wpierw obtoczone w bułce tartej.
W naszym domu wszyscy bardzo lubimy mielone i korzystamy z różnych przepisów. Na pewno wypróbuję również ten :)
OdpowiedzUsuńMożna różnie improwizować z kotletami. Takich nie jadłam , warto wypróbować. Pozdrawiam przedświątecznie 🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie; lubię mielone mięso.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Moja Mamcia często dodawała paprykę do sznycli, ale taką w kawałeczkach i robiły się czerwone cętki. Więc w pierwszym momencie na zdjęciu nie mogłam jej znaleźć ;-)
OdpowiedzUsuńA tu była papryka mielona :)
UsuńDlatego nie mogłaś jej znaleźć...
Uwielbiam kotlety mielonem
OdpowiedzUsuńPozdrawiam przy sobocie w robocie 😒
I właśnie na opowieść o sobocie zapraszam na moje zielone stronki.