poniedziałek, 14 grudnia 2020

Kotlety mielone z pieczarkami i papryką

 


Składniki :

  • ok.30 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 15 średniej wielkości pieczarek
  • 1 duże jajko
  • cebula
  • połowa kajzerki
  • sól, pieprz, mielona papryka ostra
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia


Przygotowanie:
  1. Surowe, umyte pieczarki rozdrabniamy np. ścierając na tarce
  2. Bułkę moczymy w wodzie
  3. Cebulę kroimy drobno i przesmażamy by straciła surowość
  4. Do mięsa dodajemy pieczarki, jajko, przestudzoną cebulę oraz odciśniętą bułkę
  5. Doprawiamy do smaku solą, papryką i pieprzem, dokładnie wyrabiamy całość
  6. Uformowane kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Wpierw obtoczone w bułce tartej.


         Jak dla mnie jeszcze smaczniejsze od tradycyjnych mielonych.




6 komentarzy:

  1. W naszym domu wszyscy bardzo lubimy mielone i korzystamy z różnych przepisów. Na pewno wypróbuję również ten :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można różnie improwizować z kotletami. Takich nie jadłam , warto wypróbować. Pozdrawiam przedświątecznie 🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają świetnie; lubię mielone mięso.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja Mamcia często dodawała paprykę do sznycli, ale taką w kawałeczkach i robiły się czerwone cętki. Więc w pierwszym momencie na zdjęciu nie mogłam jej znaleźć ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tu była papryka mielona :)
      Dlatego nie mogłaś jej znaleźć...

      Usuń
  5. Uwielbiam kotlety mielonem
    Pozdrawiam przy sobocie w robocie 😒
    I właśnie na opowieść o sobocie zapraszam na moje zielone stronki.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...