Składniki :
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków ( u mnie takie jakich używam na kopytka z dużą zawartością skrobi)
- 1 małe jajko
- ok.10 dag mąki typ 00
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki zmielić, przełożyć na stolnicę, wbić jajko i dodać mąkę, odrobinę soli i wyrobić, tzn. dokładnie połączyć składniki tak jak na kopytka
- Ciasto owinąć w folię i włożyć na 30 min.do lodówki
- Po tym czasie podzielić na mniejsze kawałki i z każdego zrobić dość cienki wałeczek
- Pokroić, każdą kluskę docisną lekko widelcem umoczonym w mące ( inaczej widelec przyklei się do ciasta)
- Wrzucić na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotować chwilę, wybrać łyżką cedzakową.
Ja podałam z karczkiem w sosie plus czerwone buraczki.
A w moim ogrodzie pięknie; wiosennie i kolorowo.
Czekam na dalsze kwitnienia...
Świetnie napisany artykuł.
OdpowiedzUsuńJak to zobaczyłam to od razu zgłodniałam. Zrobię takie kiedyś !
OdpowiedzUsuńBardzo lubię robić kluski. Te wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Uwielbiam! Podobnie, jak kopytka i kluski śląskie :) Ja jestem kluskowa, mączna, makaronowa i takie przepisy cieszą moje oczy i moje kubki smakowe :))
OdpowiedzUsuńKopytka uwielbiam. Tak podane to aż ślinka cieknie . Piękny majowy ogród. Miłego weekendu 🌻🌻🌻🌻🌻💗
OdpowiedzUsuńjakie ładne ;) i piękne zdjęcia kwiatów
OdpowiedzUsuń