Składniki :
- 2 średniej wielkości selery
- butelka białego wytrawnego wina
- sok z 1 cytryny lub 3 łyżki octu jabłkowego
- 3-4 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Obrane selery pokroić drobno lub zetrzeć na tarce
- Wsypać do słoika i zalać winem, przykryć pokrywką
- Pozostawić na 10 dni, codziennie potrząsać słoikiem
- Po tym czasie przecedzić, dodać miód i podgrzać na małym ogniu ok. 10 min
- Pod koniec dodać sok lub ocet - wymieszać
- Wlać do butelki, wstawić do lodówki
- Pić 3 razy dziennie po 1 łyżce między posiłkami.
Przepis znalazłam w książce Stefanii Korżawskiej "Prosta droga do zdrowia"
Kolejne fotki z mojego ogródka...
Czy wino nie można zastąpić woda przygotowaną? Kwiaty w ogrodzie cudowne.Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńNie., bo napój się zepsuje. Wino jest tu konserwantem. Ale prawie się go nie wyczuwa.
UsuńDziękuję, niestety nie mogę alkoholu ,
UsuńLubię takie swojskie specyfiki. Jak zjadę na stałe do Polski , to będę się wyżywać w robieniu różnych leczniczych mikstur. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌺🌺🌺🌺🌺🌷
OdpowiedzUsuńSuper zdrowe jest selerowe winko.
OdpowiedzUsuńPiękny masz ogród.
Serdecznie pozdrawiam :)
Wino selerowe brzmi strasznie, ale skoro ma takie dobre właściwości to muszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuń