Składniki :
- ok. 70 dag śliwek
- 30 dag jagód
- cukier żelujący 2:1- 500 g
Przygotowanie:
- Odmierzone, umyte śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki
- Jagody umyć, osączyć na sicie
- Owoce wsypać do garnka, zasypać cukrem żelującym, ewentualnie dodać kilka łyżek wody, wymieszać
- Zagotować ciągle mieszając (na małym ogniu), przez ok.3 min
- Zestawić z ognia, gdy pojawi się piana mieszać aż do jej zaniku
- Gorącą masa owocową napełniać czyste, suche słoiki, przykryć dekielkami
- Słoiki zakryć kocem do dnia następnego.
Ciekawe połączenie, dzieki za inspirację. Pewnie jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam nic z cukrem żelującym. Muszę spróbować , bo mamy bardzo dużo brzoskwiń. Pozdrawiam serdecznie 🌞🌞💗💗💗
OdpowiedzUsuńZaciekawił mnie ten dżem, takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńI tak na marginesie... koniecznie muszę wybrać się po wrotycz :)
Pozdrawiam ciepło, Agness:)