poniedziałek, 23 sierpnia 2021

Dżem jagodowo-śliwkowy


Składniki :

  • ok. 70 dag śliwek
  • 30 dag jagód
  • cukier żelujący 2:1- 500 g


Przygotowanie:
  1. Odmierzone, umyte śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki
  2. Jagody umyć, osączyć na sicie
  3. Owoce wsypać do garnka, zasypać cukrem żelującym, ewentualnie dodać kilka łyżek wody, wymieszać
  4. Zagotować ciągle mieszając (na małym ogniu), przez ok.3 min
  5. Zestawić z ognia, gdy pojawi się piana mieszać aż do jej zaniku
  6. Gorącą masa owocową napełniać czyste, suche słoiki, przykryć dekielkami
  7. Słoiki zakryć kocem do dnia następnego.


3 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie, dzieki za inspirację. Pewnie jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam nic z cukrem żelującym. Muszę spróbować , bo mamy bardzo dużo brzoskwiń. Pozdrawiam serdecznie 🌞🌞💗💗💗

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaciekawił mnie ten dżem, takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :)
    I tak na marginesie... koniecznie muszę wybrać się po wrotycz :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...