poniedziałek, 27 września 2021

Kotlety z gotowanych ziemniaków z mięsem z rosołu

 


Składniki :

  • ok.50 dag gotowanych ziemniaków
  • mieszane mięso z rosołu
  • sól, pieprz, chili, majeranek, pieprz ziołowy
  • cebula
  • 3 jajka- duże i 2 średnie
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie :
  1. Ugotowane ziemniaki zmielić, tak samo zrobić z mięsem
  2. Przesmażyć pokrojoną na drobno cebulę- przestudzić dodać  do mięsa 
  3. Przyprawić do smaku przyprawami, dodać roztrzepane duże jajko- wyrobić na jednolitą masę
  4. Do ziemniaków dodać średniej wielkości roztrzepane jajko, odrobinę soli i wyrobić na jednolitą masę
  5. Nabierać łyżką masę ziemniaczaną i wygniatać na dłoni na dość cienki placuszek, nakładać łyżeczką farsz- zwijać brzegi i formować na kształt kotletów
  6. Maczać w roztrzepanym średniej wielkości jajku i obtaczać w bułce tartej, smażyć z obu stron na złoty kolor.

                        Smakuje z cukinią marynowaną


                                 W moim ogrodzie



6 komentarzy:

  1. Bardzo fajne danie, takiego jeszcze nie widziałem. Muszę sobie zrobić.
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potrzeba matką wynalazku. Często wymyślam sposoby zużycia mięsa z rosołu...

      Usuń
  2. Rewealcyjny pomysł! Z chęcią wykorzystam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przesmacznie. Bardzo lubię kotleciki.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę zapisać ciekawe kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...