Składniki :
- ok.50 dag gotowanych ziemniaków
- mieszane mięso z rosołu
- sól, pieprz, chili, majeranek, pieprz ziołowy
- cebula
- 3 jajka- duże i 2 średnie
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie :
- Ugotowane ziemniaki zmielić, tak samo zrobić z mięsem
- Przesmażyć pokrojoną na drobno cebulę- przestudzić dodać do mięsa
- Przyprawić do smaku przyprawami, dodać roztrzepane duże jajko- wyrobić na jednolitą masę
- Do ziemniaków dodać średniej wielkości roztrzepane jajko, odrobinę soli i wyrobić na jednolitą masę
- Nabierać łyżką masę ziemniaczaną i wygniatać na dłoni na dość cienki placuszek, nakładać łyżeczką farsz- zwijać brzegi i formować na kształt kotletów
- Maczać w roztrzepanym średniej wielkości jajku i obtaczać w bułce tartej, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Bardzo fajne danie, takiego jeszcze nie widziałem. Muszę sobie zrobić.
OdpowiedzUsuńSmacznego.
Potrzeba matką wynalazku. Często wymyślam sposoby zużycia mięsa z rosołu...
UsuńTo musi być smaczne ^^
OdpowiedzUsuńRewealcyjny pomysł! Z chęcią wykorzystam ten przepis :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przesmacznie. Bardzo lubię kotleciki.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Muszę zapisać ciekawe kotleciki :)
OdpowiedzUsuń