czwartek, 2 grudnia 2021

Pieczeń z ziemniaków, ryżu i selera

 Potrzeba jest matką wynalazku...                                           

 Zostało mi trochę gotowanego ryżu i ziemniaków. Postanowiłam wykorzystać do zrobienia czegoś smacznego. Aby podkręcić smak dodałam surowego startego selera, ale uważam, że równie dobrze pasowałyby tu pieczarki, może suszone pomidory, wszystko zależy od naszej wyobraźni i smaku...


Składniki :

  • ok. 60 dag ugotowanego białego ryżu 
  • tyle samo ugotowanych ziemniaków
  • ok.15-20 dag startego selera
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, majeranek, suszony koperek, papryka ostra wędzona


Przygotowanie:

  1. Ryż, ziemniaki zmielić, dodać starty seler
  2. Wbić jajka, wsypać mąkę i przyprawy- wyrobić
  3. Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki przełożyć masę, wyrównać i piec w temp.180*C
  4. Kiedy przestygnie kroić ewentualnie polać keczupem i ...zjadać z apetytem.

Nie jest to może super pomysł, ale gdy domownicy nie jadają mięsa to uważam, że warto zrobić taką pieczeń. Nie zdąży się znudzić bo szybko zniknie:)
Z podobnych składników, ale bez selera zrobiłam kilka kotletów. Usmażyłam na oleju.
Zjedliśmy je na ciepło z czerwonymi buraczkami i sosem z pieczarek.


Wg mnie pomysł na kotlety prosto z patelni jest niezły.
Można tez spróbować odsmażyć pieczeń pokrojoną na grubsze plasterki i podać ją na ciepło.
Jeśli mamy fantazję to można dodać do tej masy coś niekoniecznie oczywistego- może zmielone orzechy, zmielone siemię lniane, gotowane jajko pokrojone w grubą kostkę ...wybór należy do każdego z nas.



3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis, w sam raz dla wegetarian ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja córka i jej rodzina nie jedzą mięsa. Spróbuję zrobic taką pieczeń jak tylko odpuści mi ten paskudny covid!

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna potrawa dla wegetarian. Wygląda bardzo smacznie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...