Potrzeba jest matką wynalazku...
Zostało mi trochę gotowanego ryżu i ziemniaków. Postanowiłam wykorzystać do zrobienia czegoś smacznego. Aby podkręcić smak dodałam surowego startego selera, ale uważam, że równie dobrze pasowałyby tu pieczarki, może suszone pomidory, wszystko zależy od naszej wyobraźni i smaku...
Składniki :Przygotowanie:
- Ryż, ziemniaki zmielić, dodać starty seler
- Wbić jajka, wsypać mąkę i przyprawy- wyrobić
- Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki przełożyć masę, wyrównać i piec w temp.180*C
- Kiedy przestygnie kroić ewentualnie polać keczupem i ...zjadać z apetytem.
Nie jest to może super pomysł, ale gdy domownicy nie jadają mięsa to uważam, że warto zrobić taką pieczeń. Nie zdąży się znudzić bo szybko zniknie:)
Z podobnych składników, ale bez selera zrobiłam kilka kotletów. Usmażyłam na oleju.
Zjedliśmy je na ciepło z czerwonymi buraczkami i sosem z pieczarek.
Można tez spróbować odsmażyć pieczeń pokrojoną na grubsze plasterki i podać ją na ciepło.
Jeśli mamy fantazję to można dodać do tej masy coś niekoniecznie oczywistego- może zmielone orzechy, zmielone siemię lniane, gotowane jajko pokrojone w grubą kostkę ...wybór należy do każdego z nas.
Bardzo ciekawy przepis, w sam raz dla wegetarian ;)
OdpowiedzUsuńmoja córka i jej rodzina nie jedzą mięsa. Spróbuję zrobic taką pieczeń jak tylko odpuści mi ten paskudny covid!
OdpowiedzUsuńIdealna potrawa dla wegetarian. Wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)