poniedziałek, 14 marca 2022

Chałka drożdżowa

 

Składniki :

  • 50 dag mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 6 dag miękkiego masła
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli


Przygotowanie:
  1. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 3-4 łyżki mąki- wymieszać, pozostawić w cieple do wyrośnięcia
  2. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę i cukier, szczyptę soli i roztrzepane jajko, a na koniec miękkie masło
  3. Wyrobić dokładnie drewniana łyżką , a najlepiej robotem kuchennym (hakiem do ciasta)
  4. Po wyrobieniu ciasta przykryć miskę ściereczką, pozostawić w cieple do podwojenia objętości ciasta
  5. Gdy ciasto rośnie przygotować kruszonkę z poniżej podanych składników
  6. Wyrośnięte już ciasto chwilę wyrobić ręką, podzielić na 3 części i uformować wałeczki na długość blaszki (45-50 cm)
  7. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i po przeniesieniu ciasta zapleść chałkę w warkocz, końce zawinąć pod ciasto
  8. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia pod ściereczką
  9. Gdy chałka wyrośnie posmarować delikatnie roztrzepanym jajkiem i posypać obicie kruszonką
  10. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok. 35-40 min.(zależy od piekarnika)


składniki na kruszonkę:
  • 6 dag mąki, 4 dag masła, 3 dag cukru- rozetrzeć dokładnie na okruszki
Skorzystałam z tego przepisu. Dziękuję :)

1 komentarz:

  1. Jak ja lubię drożdżowe. Chyba zrobię taką chałkę. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌷🌷🌷🌷

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...