Składniki :
- 50 dag mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 dag świeżych drożdży
- 6 dag miękkiego masła
- 1 duże jajko
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 3-4 łyżki mąki- wymieszać, pozostawić w cieple do wyrośnięcia
- Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę i cukier, szczyptę soli i roztrzepane jajko, a na koniec miękkie masło
- Wyrobić dokładnie drewniana łyżką , a najlepiej robotem kuchennym (hakiem do ciasta)
- Po wyrobieniu ciasta przykryć miskę ściereczką, pozostawić w cieple do podwojenia objętości ciasta
- Gdy ciasto rośnie przygotować kruszonkę z poniżej podanych składników
- Wyrośnięte już ciasto chwilę wyrobić ręką, podzielić na 3 części i uformować wałeczki na długość blaszki (45-50 cm)
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i po przeniesieniu ciasta zapleść chałkę w warkocz, końce zawinąć pod ciasto
- Pozostawić do ponownego wyrośnięcia pod ściereczką
- Gdy chałka wyrośnie posmarować delikatnie roztrzepanym jajkiem i posypać obicie kruszonką
- Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok. 35-40 min.(zależy od piekarnika)
składniki na kruszonkę:
- 6 dag mąki, 4 dag masła, 3 dag cukru- rozetrzeć dokładnie na okruszki
Skorzystałam z tego przepisu. Dziękuję :)
Jak ja lubię drożdżowe. Chyba zrobię taką chałkę. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌷🌷🌷🌷
OdpowiedzUsuń