- ok.1 kg obranych jabłek
- ok.1/2 kg cebuli
- 1/2 kg czerwonej papryki
- garść rodzynek
- kilka ziaren ziela angielskiego
- do smaku cukier, chili,ocet jabłkowy, imbir, pieprz czarny mielony,kilka goździków
- Paprykę, jabłko i cebulę pokroić w kostkę
- Włożyć do garnka, podlać mniej niż połową szklanki wody, przykryć pokrywką i gotować - często mieszając (jeśli trzeba podlać wodą )
- Po ok. 30 min gdy masa jest prawie miękka dodać rodzynki, przyprawy i gotować
- Gorący chutney wkładać do czystych, suchych słoików, zakryć, pasteryzować przez ok.15 min.
Przepis który mnie zainspirował znalazłam w Poradniku na zdrowie, Nr.4 z 2021
Moje uwagi:
trzeba uważać dodając przyprawy szczególnie chili. Ja trochę przesadziłam i mój sos jest naprawdę ostry.
Przepis nie miał podanych szczegółowych ilości składników. Dostosowałam je wg własnego uznania :)
A tu polecam Wam przepis na bardzo pyszny Sos Ortolana.
W moim ogrodzie
Bardzo lubię ostre sosy. Wszystkie te składniki bardzo lubię. Pokazujesz wspaniałe hortensje.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Ciekawy przepis, lubie takie przekąski mieć w piwnicy..
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym taki chutney.
OdpowiedzUsuń