To mój pierwszy wypiek eksperymentalny w którym użyłam gotowego suszonego zakwasu żytniego.
Składniki :
- 150 g mąki żytniej typ 2000
- 200 g mąki orkiszowej jasnej typ 630
- 150 g mąki pszennej typ 500
- 400 ml letniej wody
- 1 torebka drożdży instant tj.8 g
- 1 torebka Zakwasu chlebowego żytniego dr. Oetker 15 g
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 20 g siemienia lnianego
- 5 g czarnego sezamu
Przygotowanie:
- Odmierzyłam mąki, cukier, sól, olej, siemię -lekko zmieliłam, dodałam sezam i wszystko wymieszałam
- Wsypałam zakwas, a do letniej, odmierzonej wody wsypałam drożdże instant i dokładnie je wymieszałam, dodałam do całości
- Wyrobiłam dokładnie drewnianą łyżką
- Pozostawiłam w misce pod przykryciem na ok. 40 min. aż ciasto zaczęło wyraźnie rosnąć
- Po tym czasie przerobiłam ciasto jeszcze raz i przełożyłam do wysmarowanej smalcem foremki ( 25 x 12 cm), posypałam delikatnie mąką, przecięłam z wierzchu ostrym nożem w 3 miejscach i pozwoliłam ciastu ponownie wyrosnąć
- Piekłam w nagrzanym piekarniku przez 15 min. w temp. 220*C, a potem przez 30 min w temp. 190*C (pod spód foremki użyłam kamienia do pieczenia).
Eksperyment uważam za udany, na pewno taki chlebek będzie częściej gościł na moim stole :)
Użyłam sezamu czarnego, ale jak ktoś nie lubi jego smaku to polecam sezam biały.
Bardzo lubię taki chleb.
OdpowiedzUsuń