To ciasto jest na dzisiejsze czasy; oszczędne, a więc tanie, szybkie do zrobienia i smaczne:)
Składniki :
- 30-35 dag mąki pszennej typ 550
- 15 dag cukru
- 10 dag masła
- 2 jajka
- 3/4 szklanki ( szklanka o poj. 250 ml) słodkiego mleka lub średnio gęstej śmietany, ja dałam pół na pół
- 15 g proszku do pieczenia
- ok. 20 szt.wypestkowanych śliwek węgierek
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do smarowania foremki
Przygotowanie:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajka- utrzeć ponownie do połączenia składników
- Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia- wsypać do masy z cukrem i masłem- utrzeć
- Dodać mleko lub śmietanę- utrzeć
- Foremkę wysmarować tłuszczem, ja robię to zawsze używając smalcu
- Masę przełożyć do foremki, rozsmarować równomiernie
- Umyte i wypestkowane śliwki ułożyć skórką do dołu na cieście
- Piec ok. 50 min w temp. 180 *C
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
J. Czernikowskiego. Trochę go zmodyfikowałam :)
Nosi nazwę Placka Owocowego "na co dzień"
Miałam zamrożoną kruszonkę, która została mi po wypieku ciasta drożdżowego i użyłam jej do posypania ciasta ze śliwkami.
Moja mama ostatnio zrobiła takie ciasto. Jest pyszne.
OdpowiedzUsuńJak mnie się chce takiego ciasta ze śliwkami ?! Przecież to jest hit jesieni ! Muszę i chcę !!!
OdpowiedzUsuńFajne proste ciasto. Ostatnio mało piekę. Pozdrawiam serdecznie 🌺🥰🥰🥰
OdpowiedzUsuńPozdrowienia przesyłam i wiele zdrowia życzę :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ten Placek Owocowy "na co dzień". Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPlacek idealny gdyby zamienić śliwki na coś innego.
OdpowiedzUsuńPewnie można spróbować z jabłkami.
Usuńsuper ciasto
OdpowiedzUsuńFajnie dostać taka słodką niespodziankę tak fajnie zapakowaną. Jest doskonała alternatywa
OdpowiedzUsuńព័ត៌មានកីឡាបាល់ទាត់ថ្មីៗ