Składniki :
- puszka ciecierzycy lub 100 g suchej wcześniej ugotowanej
- 10 sztuk pomidorów suszonych w oleju
- 3-4 ząbki czosnku
- kurkuma lub kumin
- papryka mielona ostra lub słodka
- kilka kropli octu balsamicznego
Przygotowanie:
- Cieciorkę, pomidory i czosnek umieścić w blenderze - zblendować
- Dodać ocet i przyprawy do smaku, olej z pomidorów, ewentualnie trochę letniej wody by uzyskać odpowiednią konsystencję pasty- ponownie zblendować .
A do tego kiszony ogóreczek i mamy gębę w niebie, niebo w gębie...
Pomysł podpatrzyłam u dr. Bartka Kulczyńskiego w Porannym Dzienniku Zdrowia.
Przyznam, że nie jadłam jeszcze takiej pasty.
OdpowiedzUsuńTeż nie jadłam, ale myślę, że jest smaczna
OdpowiedzUsuńPasta jest bardzo smaczna, orzekła rodzinka...
UsuńDość często jem ciecierzycę, warto spróbować zrobić z niej taką pastę.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Zuzia mnie namówiła i robiłam 2 razy (jako taki hummus) i potwierdzam - jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńIdealna do kanapek.
OdpowiedzUsuń