Składniki :
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru plus do posypania
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Jajka utrzeć z cukrem
- Dodawać na przemian mąkę zmieszaną z proszkiem, jogurt i ocet
- Dokładnie wymieszać mikserem
- W garnuszku rozgrzać tłuszcz ( u mnie smalec), kłaść niewiele masy łyżką, smażyć na rumiano z obu stron
- Posypać cukrem pudrem.
Przepis dostałam od koleżanki.
Nie jest to może szczyt wypieków cukierniczych, ale robi się je szybko i składników niewiele. No i wiemy co jemy :)
I na pewno zawsze się udadzą. Zrobione dziś najlepsze do zjedzenia też dziś :)
A tu trochę bardziej skomplikowany przepis na racuchy tradycyjne na drożdżach.
Takie często robiło się w moim domu rodzinnym. Mniej pracy niż przy pączkach.
Ważne, że szybko się robi :) I wyglądają pysznie <3
OdpowiedzUsuńIdealne na dzisiejszy Tłusty Czwartek.
OdpowiedzUsuńCiekawe, czy z maki bezglutenowej też będą dobre
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Bardzo podoba mi się ten racuszkowy niedźwiadek, którego trzymasz do góry nogami :-D
OdpowiedzUsuńale fajne
OdpowiedzUsuńTakie domowe racuchy są najlepsze! :)
OdpowiedzUsuń