czwartek, 16 lutego 2023

Racuszki na jogurcie naturalnym


Składniki :

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżka octu jabłkowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru plus do posypania
  • tłuszcz do smażenia



Przygotowanie:
  1. Jajka utrzeć z cukrem
  2. Dodawać na przemian mąkę zmieszaną z proszkiem, jogurt i ocet
  3. Dokładnie wymieszać mikserem
  4. W garnuszku rozgrzać tłuszcz ( u mnie smalec), kłaść niewiele masy łyżką, smażyć na rumiano z obu stron
  5. Posypać cukrem pudrem.


Przepis dostałam od koleżanki.
Nie jest to może szczyt wypieków cukierniczych, ale robi się je szybko i składników niewiele. No i wiemy co jemy :)
I na pewno zawsze się udadzą. Zrobione dziś najlepsze do zjedzenia też dziś :)




A tu trochę bardziej skomplikowany przepis na racuchy tradycyjne na drożdżach.
Takie często robiło się w moim domu rodzinnym. Mniej pracy niż przy pączkach.

6 komentarzy:

  1. Ważne, że szybko się robi :) I wyglądają pysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na dzisiejszy Tłusty Czwartek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe, czy z maki bezglutenowej też będą dobre
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podoba mi się ten racuszkowy niedźwiadek, którego trzymasz do góry nogami :-D

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie domowe racuchy są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...