Składniki :
- 200 g mąki orkiszowej jasnej typ 630
- 100 g mąki pszennej typ 500
- 100 g mąki żytniej
- 300 ml letniej wody
- 1 opakowanie zakwasu chlebowego żytniego- 15 g
- 2-3 łyżki ziaren słonecznika, łyżka czarnuszki
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
Przygotowanie:
- Suchy zakwas i drożdże rozmieszać w kilku łyżkach wody oraz płaską łyżeczką cukru
- Odstawić do wyrośnięcia
- Mąki połączyć i wymieszać, dodać sól, cukier lub miód oraz wyrośnięty zaczyn
- Wyrobić dobrze łyżką lub robotem, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przykrywając miskę folią spożywczą na ok. godzinę, nawet 80 min.
- Po tym czasie wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i uformować okrągły bochenek
- Przełożyć do szklanej foremki ( u mnie 21 cm średnicy, a wysoka na 7 cm), przykryć i wstawić do zimnego piekarnika ustawiając temp. na 190*C, gdy piekarnik osiągnie tę temp. piec ok.30 min, później zdjąć pokrywę i dopiec jeszcze przez ok.40 min.
- Sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy, wyłączyć piekarnik i wyjąć chleb z foremki na kratkę do wystygnięcia (można przykryć ściereczką).
Lubię domowy chlebek. Na pewno skorzystam z Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuń