poniedziałek, 26 czerwca 2023

Chleb orkiszowy ze słonecznikiem


Składniki :

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej typ 630
  • 100 g mąki pszennej typ 500
  • 100 g mąki żytniej
  • 300 ml letniej wody
  • 1 opakowanie zakwasu chlebowego żytniego- 15 g
  • 2-3 łyżki ziaren słonecznika, łyżka czarnuszki
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu




Przygotowanie:
  1. Suchy zakwas i drożdże rozmieszać w kilku łyżkach wody oraz płaską łyżeczką cukru
  2. Odstawić do wyrośnięcia
  3. Mąki połączyć i wymieszać, dodać sól, cukier lub miód oraz wyrośnięty zaczyn
  4. Wyrobić dobrze łyżką lub robotem, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przykrywając miskę folią spożywczą na ok. godzinę, nawet 80 min.
  5. Po tym czasie wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i uformować okrągły bochenek
  6. Przełożyć do szklanej foremki ( u mnie  21 cm średnicy, a wysoka na 7 cm), przykryć i wstawić do zimnego piekarnika ustawiając temp. na 190*C, gdy piekarnik osiągnie tę temp. piec ok.30 min, później zdjąć pokrywę i dopiec jeszcze przez ok.40 min.
  7. Sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy, wyłączyć piekarnik i wyjąć chleb z foremki na kratkę do wystygnięcia (można przykryć ściereczką).





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...