środa, 5 lipca 2023

Kotlety z pieczarek i ryżu

 

Składniki :
  • ok.500 g pieczarek
  • 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
  • ok.200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • tłuszcz do smażenia


Przygotowanie:
  1. Pieczarki pokroić w plastry, cebule w krążki- usmażyć, a po przestudzeniu zmiksować
  2. Do powstałej masy dodać ugotowany ryż, mięso, dodać jajka i przyprawy- dokładnie wyrobić
  3. Formować (najlepiej mokrą ręką ) zgrabne kotlety, smażyć na gorącym tłuszczu na rumiano z   obu stron.

                                  Można podawać tylko z ulubioną surówką.

11 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie kotlety. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ważne, że w przepisie jest ten zdrowszy brązowy ryż.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą być pyszne, pewnie niebawem zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja lubię pieczarki w każdej wersji, więc te kotleciki muszę wypróbować!
    Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentują się bardzo apetycznie.
    Mimo, że jestem po obfitym obiedzie, to i tak skusiłbym się.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaciekawiłaś mnie bardzo tymi kotlecikami, wydają się pyszne. Koniecznie muszę zrobić.
    Pozdrawiam serdecznie, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne. Bardzo lubię takie kotleciki.
    Pozdrawiam. Dobrego tygodnia

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ aromatyczne:) Pycha:) Pewnie takie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej Ula! Przypomniałaś mi, że Mama często "nadganiała" objętość sznycelków ryżem i to było pyszne! Buziaki!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...