Składniki :
- ok. 2 i 1/2 kg ogórków
- 3 i 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki octu 10 %
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli niejodowanej
- 3 łyżki miodu
- płaska łyżeczka kurkumy
- 4 łyżki musztardy miodowej i sarepskiej ( w sumie 4)
- liście laurowe, pieprz czarny, ziele angielskie
Przygotowanie :
- Ogórki obrać cienko ze skórki, pokroić w plastry- u mnie niezbyt cienkie
- Ugotować zalewę z powyższych składników
- Wsypać ogórki do garnka z zalewą i gotować do momentu aż będą miękkie
- Ugotowane ogórki przełożyć do czystych słojów do których na dno wkładamy po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego oraz mały liść laurowy
- Zalać gorącą zalewą i zamknąć szczelnie czystymi, suchymi dekielkami, brzegi słoików również muszą być suche
- Słoje układamy obok siebie i przykrywamy kocem do dnia następnego, można odwrócić do góry dnem i również przykryć.
Metoda szybka i na ile skuteczna by ogórki nie psuły się w słojach bez pasteryzacji napiszę za kilka dni, po obserwacji.
Smak ogórków bardzo smaczny, te których nie włożyłam do słoika szybko zniknęły, nie zdążyłam zrobić zdjęć...:)
Zrobiłam w ten sam sposób cukinię, ale dałam musztardę sarepską. Smaczniejsze były ogórki z musztardą miodową i sarepską pół na pół.
Te ogorki są świetne , robiłam je bez miodu ,przy okazji spróbuję z miodem, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJaki mają piękny kolor!
OdpowiedzUsuńTo pyszota musi być !!! Aż mi ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńI jak wypadła obserwacja?
OdpowiedzUsuńWszystko ok, nic sie złego nie dzieje. Włożyłam tą metodą cukinię, ale tylko w musztardzie sarepskiej, zalewa wyszła trochę ostrzejsza.
UsuńTo bardzo ciekawe połączenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Ogórki muszą być przepyszne :D Takie słoiki idealnie sprawdzą się w zimie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńA nie można tych słoików normalnie zapasteryzować?
OdpowiedzUsuńUgotowane nie byłyby pewnie tak smaczne jak są :)
UsuńPrzepis nie mówi o pasteryzacji.