Składniki :
- 500 g mąki orkiszowej typ 630 plus 4 łyżki
- 2 dag świeżych drożdży
- 15 g suszonego zakwasu chlebowego
- 300 ml soku marchwiowego
- łyżka miodu
- łyżka soli
- łyżka oleju
- garść suszonej żurawiny
- garść orzechów włoskich
- 330 ml soku marchwiowego
- 2 łyżki płatków owsianych
- Mąkę wsypałam do misy robota planetarnego, dodałam sól, olej, miód
- Do 1/2 szklanki wody dodałam drożdże i suszony zakwas- wymieszałam, poczekałam, aż drożdże "ruszyły"
- Zakwas dodałam do mąki, także letni sok marchwiowy i włączyłam robot na obroty szybkość 2, potem na szybkość 3 - ciasto połączyło się w kulkę
- Pozostawiłam je do lekkiego wyrośnięcia, potem dodałam zamoczone wcześniej ( a przed dodaniem osączone) w wodzie płatki owsiane, żurawinę i pokruszone orzechy- wyrobiłam robotem szybkością 3
- Pozwoliłam by ciasto wyrosło w misie, gdy podwoiło objętość przełożyłam na stolnicę i rozciągnęłam je dwukrotnie podsypując mąką-uformowałam bochenek i przełożyłam do foremki wysmarowanej smalcem
- Gdy ciasto ponownie podrosło wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 *C, piekłam w tej temp.20 min, potem przykryłam pokrywą i dopiekłam przez 45 min. ( wystarczyłoby 40 min. bo chleb był trochę z wierzchu za bardzo dopieczony).
Bardzo podobny przepis tu
Wygląda bardzo smacznie. Ależ on musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńJa też dodaję do drożdżowego pieczywa suchego zakwasu, bo lubię wyrazisty smak chleba. Ale teraz jeszcze wykorzystam Twój patent z tą marchewką - kolor super!
OdpowiedzUsuńNawet poczułam zapach tego zapewne pysznego chleba
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie z moich zielonych stron
Chlebek prezentuje się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Przepiękne kartki 🙂😚😚
OdpowiedzUsuńកីឡាបាល់ទាត់អនឡាញ