Składniki :
- mała cukinia
- 4 marchewki
- 1 duża cebula
- ok. 3/4 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, cukier, suszona bazylia, olej, kilka ząbków czosnku
- Umytą cukinię pokroić w długie, cienkie paseczki ( zrobiłam to obieraczką) , tak samo postąpić z marchewkami
- Obraną cebulę pokroiłam w piórka, obrany czosnek w cienkie krążki
- Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyłam wpierw marchew, dodałam czosnek i cebulę, gdy marchew zabarwiła olej lekko na żółty kolor dołożyłam cukinię i mieszając przesmażyłam pod przykryciem wszystkie warzywa (uważać by cukinia się nie rozleciała)
- Dolałam przecier pomidorowy i doprawiłam do smaku solą, pieprzem odrobiną cukru, ziołami i wymieszałam.
Cukiniowe spagetti podałam z kaszą jaglaną.
A tu znajdziecie przepis jak ją ugotować.
Jeśli użyjecie cukinie dużą, starsza to trzeba wydrążyć środek z miąższem i nasionami.
Bardzo rzadko jadam cukinię, przydałaby mi się taka potrawa z cukinią.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Fajny pomysł na zdrowe danie :)
OdpowiedzUsuńNa te upały takie lekkie danko - w sam raz!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Bardzo lubię kaszę jaglaną
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie