Sezon na truskawki rozpoczęty.
Kompotów raczej z nich nie robię, ale takie we własnym sosie tak.Przydadzą się do deserów.W słojach wyglądają bardzo apetycznie, a moja mała Wnuczka patrząc na tak przygotowane truskawki stwierdziła: "chciałabym by już była zima to babcia da mi spróbować..."
Ale czy doczekają zimy...? :)
Składniki :
- truskawki
- cukier
Przygotowanie:
- Umyte i odszypułkowne truskawki kroimy w plasterki
- Układamy je dość ciasno na 3/4 objętości słoika
- W połowie objętości przesypujemy cukrem
- Część truskawek przeznaczonych do pasteryzowania miksujemy z cukrem
- Ułożone w słojach owoce zalewamy zmiksowanym sosem truskawkowym prawie pod sam dekielek( jeśli truskawki mało słodkie to miksując je dodajemy do cukru)
- Zakrywamy dekielkami i pasteryzujemy ok. 20 min.
Każdy przygotuje je wg swojego smaku.
A tu prostszy przepis na przygotowanie truskawek
Ciekawy przepis, u mnie wczoraj kilka dżemów, pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTakie truskawki są na pewno pyszne.
OdpowiedzUsuńa ja dziś z jagódek kamczackich planuje zrobić choć kilka słoiczków...
UsuńWyglądają wspaniale. Chyba się skuszę. Ja robiłam dżem. Pozdrawiam serdecznie:):):)
OdpowiedzUsuńDoskonale rozumiem Twoją wnusie,ja też bym zjadła takie truskaweczki 😍
OdpowiedzUsuńNo właśnie! Moje jednoroczne truskawki jeszcze nie plonują na tyle, ale już sobie wyobrażam, jakby takie smakowały Matyldzi...
OdpowiedzUsuń