wtorek, 17 września 2024

Chlebek bananowy z orzechami

 


Ten przepis znalazłam w książce Sabiny Francuz "Mąka i woda"

Składniki :

  • 3 dojrzałe banany
  • 60 g masła
  • 2 małe jajka
  • 100 g cukru, może być brązowy
  • 150 g mąki orkiszowej, u mnie pszenna typ 450
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanej czekolady gorzkiej

Przygotowanie:
  1. Masło rozpuścić w rondelku
  2. Banany rozetrzeć widelcem w misce, dodać jajka, cukier i wymieszać( zrobiłam to ręcznym robotem)
  3. Wymieszać mąkę z sodą, solą i dodać do masy jajecznej
  4. Wlać przestudzone masło i dokładnie wyrobić
  5. Rozdrobnione orzechy i czekoladę wsypać do całości i wymieszać łyżką
  6. Przełożyć do foremki (12 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 *C przez ok. godzinę
  8. Sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem czy upieczone, studzić po wyjęciu z foremki na kratce.

Był czas, że taki prosty do wykonania przepis był bardzo popularny, dziś chyba zapomniany.
Ale może niesłusznie, bo ciasto smaczne i szybkie do zrobienia.
Orzechy i czekoladę można zastąpić innymi bakaliami.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...