Składniki :
- 3 dojrzałe banany
- 60 g masła
- 2 małe jajka
- 100 g cukru, może być brązowy
- 150 g mąki orkiszowej, u mnie pszenna typ 450
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g posiekanej czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
- Masło rozpuścić w rondelku
- Banany rozetrzeć widelcem w misce, dodać jajka, cukier i wymieszać( zrobiłam to ręcznym robotem)
- Wymieszać mąkę z sodą, solą i dodać do masy jajecznej
- Wlać przestudzone masło i dokładnie wyrobić
- Rozdrobnione orzechy i czekoladę wsypać do całości i wymieszać łyżką
- Przełożyć do foremki (12 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 *C przez ok. godzinę
- Sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem czy upieczone, studzić po wyjęciu z foremki na kratce.
Był czas, że taki prosty do wykonania przepis był bardzo popularny, dziś chyba zapomniany.
Ale może niesłusznie, bo ciasto smaczne i szybkie do zrobienia.
Orzechy i czekoladę można zastąpić innymi bakaliami.
To jak pyszne bakaliowe ciasto bakaliowe, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie piekłam chleba. Podoba mi się to połączenie. Uwielbiam orzechy i czekoladę :) Muszę spróbować! Zwłaszcza, że składniki łatwe do zdobycia :)
OdpowiedzUsuń