niedziela, 15 września 2024

Smalec domowy

 Prawie w każdej lodówce mamy skrawki wędliny czy boczku i nie zawsze mamy pomysł co z tego "wyczarować" :)


Właśnie takie wędliny wykorzystałam.

Składniki :

  • kiełbasa 
  • boczek
  • smalec

Przygotowanie:
  1. Mięsa drobno pokroić albo zmielić na grubych oczkach
  2. W garnuszku lub na patelni rozpuścić kostkę smalcu,( jeśli nasze wędliny są chude i nie wytopi się z nich dość tłuszczu) dodać zmielone mięso i smażyć krótko
  3. Do czystych i suchych słoików przelać ostrożnie gorący smalec, przykryć i szczelnie zamknąć dekielkami.
Takie smarowidło zawsze można wykorzystać do chleba, wystarczy do tego ogórek, cebula czy rzodkiewka. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i potrzeby.

2 komentarze:

  1. Wszakże po obiedzie ale pajdę z takim smarowidłem bym zjadła, pyszota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny swojski smalec. Dla mnie ogórek kiszony do tego i pyszne jedzonko. Pozdrawiam serdecznie 🌺🌺🌺

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...