Prawie w każdej lodówce mamy skrawki wędliny czy boczku i nie zawsze mamy pomysł co z tego "wyczarować" :)
Właśnie takie wędliny wykorzystałam.
Składniki :
- kiełbasa
- boczek
- smalec
- Mięsa drobno pokroić albo zmielić na grubych oczkach
- W garnuszku lub na patelni rozpuścić kostkę smalcu,( jeśli nasze wędliny są chude i nie wytopi się z nich dość tłuszczu) dodać zmielone mięso i smażyć krótko
- Do czystych i suchych słoików przelać ostrożnie gorący smalec, przykryć i szczelnie zamknąć dekielkami.
Takie smarowidło zawsze można wykorzystać do chleba, wystarczy do tego ogórek, cebula czy rzodkiewka. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i potrzeby.
Wszakże po obiedzie ale pajdę z takim smarowidłem bym zjadła, pyszota.
OdpowiedzUsuńPyszny swojski smalec. Dla mnie ogórek kiszony do tego i pyszne jedzonko. Pozdrawiam serdecznie 🌺🌺🌺
OdpowiedzUsuń