piątek, 27 września 2024

Chrzan na occie z jeżynami

 Ocet o kolorze i smaku jeżynowym otrzymałam wkładając ( na tydzień) kilka świeżych jeżyn do 6% octu spirytusowego. I tego właśnie użyłam do przygotowania mojego chrzanu.

Składniki :
  • korzeń świeżego chrzanu
  • ocet  z jeżynami
  • ewentualnie cukier i szczypta soli

Przygotowanie:
  1. Zmieliłam korzeń chrzanu
  2. Dodałam ocet, sól, cukier i kilka łyżeczek wody, wymieszałam
  3. Przełożyłam do słoiczka z dekielkiem.
Mój chrzan jest wolny od dodatków które znajdziemy w słoiczkach kupionych w sklepach :)
Jeśli chrzan wyjdzie nam za ostry to do porcji którą będziemy spożywać możemy dodać kilka łyżeczek śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...