Składniki :
- winogron
- woda
- ewentualnie cukier
Przygotowanie:
- Grona winogrona umyłam i dopiero wtedy oderwałam od gałązek
- Owoce wsypałam do garnka i wlałam wody tyle by je zakryła
- Doprowadziłam do wrzenia, gotowałam ok.5 min ( podczas gotowania rozgniotłam owoce tłuczkiem do ziemniaków)
- Po tym czasie przecedziłam przez sito ( ale tak by z rozgotowanych winogron odzyskać jak najwięcej)
- Otrzymany sok zagotowałam ponownie, wrzący wlewałam do czystych słoiczków i butelek, zakryłam dekielkami
- Słoiczki wstawiłam do wody i pasteryzowałam ok. 10 min.
moje uwagi:
- winogron był tak dojrzały i słodki, że właściwie cukru do niego nie dodawałam, jeśli takiego nie macie to należałoby sok dosłodzić i dopiero zagotować
- na sicie owoce przecierałam, tak że sok wyszedł bardzo gęsty i esencjonalny
- mogłam nie pasteryzować soku, gdyby jednak miał się przez ten drobiazg zepsuć, to zrobiłam to, bo szkoda byłoby mojej roboty i pysznego surowca :)
Też robiłam sok i dzem ,pyszne są, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń