Składniki :
- winogron
 - woda
 - ewentualnie cukier
 
Przygotowanie:
- Grona winogrona umyłam i dopiero wtedy oderwałam od gałązek
 - Owoce wsypałam do garnka i wlałam wody tyle by je zakryła
 - Doprowadziłam do wrzenia, gotowałam ok.5 min ( podczas gotowania rozgniotłam owoce tłuczkiem do ziemniaków)
 - Po tym czasie przecedziłam przez sito ( ale tak by z rozgotowanych winogron odzyskać jak najwięcej)
 - Otrzymany sok zagotowałam ponownie, wrzący wlewałam do czystych słoiczków i butelek, zakryłam dekielkami
 - Słoiczki wstawiłam do wody i pasteryzowałam ok. 10 min.
 
moje uwagi:
- winogron był tak dojrzały i słodki, że właściwie cukru do niego nie dodawałam, jeśli takiego nie macie to należałoby sok dosłodzić i dopiero zagotować
 - na sicie owoce przecierałam, tak że sok wyszedł bardzo gęsty i esencjonalny
 - mogłam nie pasteryzować soku, gdyby jednak miał się przez ten drobiazg zepsuć, to zrobiłam to, bo szkoda byłoby mojej roboty i pysznego surowca :)
 
Też robiłam sok i dzem ,pyszne są, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń