Sos można podawać do makaronów i ziemniaków. Smakuje również z kotletami mielonymi z kapustą.
Składniki:
- 30 -40 dag pieczarek (drobno pokrojonych)
- 1 duża cebula
- 1 mała marchewka
- koncentrat pomidorowy 30 % - 3-4 łyżki
- 1-2 duże czerwone papryki , odrobina papryczki chili lub peperoni
- sól, pieprz cayenne ( chili) , cukier do smaku ,olej
Przygotowanie:
- Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju
- Dodać do niej pokrojone pieczarki , mały kawałeczek ostrej papryczki , paprykę czerwoną i drobno startą marchewkę
- Wszystko razem wymieszać .Dusić na patelni pod przykryciem 10- 15 min.
- Dodać do smaku soli, odrobinę cukru ,pieprz i chwilę jeszcze pogotować
- Koncentrat pomidorowy rozmieszać w małej ilości wody i dodać (jeśli mamy koncentrat domowej roboty możemy go wykorzystać ,ale dodać jeszcze 2-3 łyżki zagęszczonego 36 % )
- Spróbować jeszcze raz,czy sos jest dość pikantny tak jak lubimy
- Jeśli wyjdzie nam za rzadki , wystarczy dłużej pogotować i sam się nam zagęści , a jeśli za gęsty dodać trochę wody.
Bardzo lubię takie sosy. Tworzą idealne kompozycje w każdym towarzystwie. Pycha!
OdpowiedzUsuńBaardzo to lubię!
OdpowiedzUsuńpysznie się zapowiada ten sosik :)
OdpowiedzUsuń