poniedziałek, 12 marca 2012

Ostry sos pomidorowo -pieczarkowy






Sos można podawać do makaronów i ziemniaków. Smakuje również  z kotletami mielonymi z kapustą.
Składniki:

  • 30 -40 dag pieczarek (drobno pokrojonych)
  • 1 duża cebula
  • 1 mała marchewka
  • koncentrat pomidorowy 30 %  - 3-4 łyżki
  • 1-2  duże czerwone papryki , odrobina papryczki chili  lub peperoni
  • sól, pieprz cayenne ( chili)  , cukier do smaku  ,olej
Przygotowanie:
  1. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju
  2. Dodać do niej pokrojone pieczarki  , mały kawałeczek ostrej papryczki , paprykę czerwoną i drobno startą marchewkę
  3. Wszystko razem wymieszać .Dusić na patelni pod przykryciem 10- 15 min.
  4. Dodać do smaku soli, odrobinę cukru ,pieprz i chwilę jeszcze pogotować
  5. Koncentrat pomidorowy rozmieszać w małej ilości wody i dodać (jeśli mamy koncentrat domowej roboty możemy go wykorzystać ,ale dodać jeszcze 2-3 łyżki zagęszczonego 36 % )
  6. Spróbować jeszcze raz,czy sos jest dość pikantny tak jak lubimy
  7. Jeśli wyjdzie nam za rzadki , wystarczy dłużej pogotować i sam się nam zagęści , a jeśli za gęsty dodać trochę wody.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...