Składniki:
- 1/2 kg pokrojonej drobno ,białej kapusty
- 1/2 kg mięsa mielonego ( może być tylko wieprzowe)
- olej, sól pieprz mielony
- mąka ziemniaczana
- bułka tarta
- 2 jajka
Przygotowanie:
- Pokrojoną DROBNO kapustę lekko solimy i zostawiamy na parę minut , by zmiękła
- Do mięsa dodajemy jajka, sól ,pieprz- wyrabiamy
- Do masy mięsnej dodajemy 2 łyżki mąki i odciśniętą z soli i wody kapustę
- Całość dobrze wyrabiamy , próbujemy czy dość słone
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy uformowane kotleciki (raczej małe)
- Obtaczamy je oczywiście w bułce tartej
- Smażymy na jasno ,złoty kolor
- Z podanej ilości składników wyjdzie nam ok. 14 kotletów
Jeśli będziemy smażyć je na głębokim tłuszczu to można spróbować zjadać kotlety bez gotowania .
Lepsze jednak będą , gdy je ugotujemy w ulubionym sosie .Wystarczy po usmażeniu włożyć do garnuszka z wrzącą wodą , obgotować 15-20 min. i zalać przyrządzonym wcześniej sosem. Doprawić do smaku.Kotlety podawać do ziemniaków i makaronów. Kluski "rzucane" tez będą świetne w tym towarzystwie :) W najbliższym czasie podam Wam przepis na sos , który tez będzie dobry do tych kotletów.A już dziś proponuje surówkę z marchewki :)
Nie jadłam jeszcze kotletów mielonych w wersji z kapustą :)
OdpowiedzUsuń