poniedziałek, 12 marca 2012

Kotlety mielone z kapustą





Składniki:

  • 1/2 kg pokrojonej drobno ,białej kapusty
  • 1/2 kg mięsa mielonego ( może być tylko wieprzowe)
  • olej, sól pieprz mielony
  • mąka ziemniaczana
  • bułka tarta
  • 2 jajka
Przygotowanie:
  1. Pokrojoną DROBNO kapustę lekko solimy i zostawiamy na parę minut , by zmiękła
  2. Do mięsa dodajemy jajka, sól ,pieprz- wyrabiamy
  3. Do masy mięsnej dodajemy 2 łyżki mąki i odciśniętą z soli i wody kapustę
  4. Całość dobrze wyrabiamy , próbujemy czy dość słone
  5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy uformowane kotleciki (raczej małe)
  6. Obtaczamy je oczywiście w bułce tartej
  7. Smażymy na jasno ,złoty kolor
  8. Z podanej ilości składników wyjdzie nam ok. 14 kotletów
Jeśli będziemy smażyć je na głębokim tłuszczu to można spróbować zjadać kotlety bez gotowania .
Lepsze jednak będą , gdy  je ugotujemy w ulubionym sosie .Wystarczy po usmażeniu włożyć do garnuszka z wrzącą wodą , obgotować 15-20 min. i zalać przyrządzonym wcześniej sosem. Doprawić do smaku.Kotlety podawać do ziemniaków i makaronów. Kluski "rzucane" tez będą świetne w tym towarzystwie :)    W najbliższym czasie podam Wam przepis na sos , który tez będzie dobry  do tych kotletów.A już dziś proponuje  surówkę z marchewki  :)



1 komentarz:

  1. Nie jadłam jeszcze kotletów mielonych w wersji z kapustą :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...