niedziela, 24 czerwca 2012

Kruche ciasto z truskawkami


Składniki :
  • 25 dag masła 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  •  2 szklanki mąki
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 opakowania śmietany tortowej  ( tj. 250 ml ) plus 1/3 szklanki cukru pudru -do ubicia na wierzch
  • truskawki

Przygotowanie:
  1. Masło posiekać z dwoma rodzajami mąki , aż powstaną grudki
  2. Dodać jajka , cukier i śmietanę - zagnieść ciasto mokrymi rękoma 
  3. Ugniecione ciasto zawinąć w folie i odłożyć do lodówki na co najmniej 30 min.
  4. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wylepić foremkę -nakłuć spód
  5. Piec około 25 min. w temp.190 stopni C (ja piekłam w prodiżu)
  6. Po ostudzeniu nałożyć ubitą na sztywno śmietanę z pudrem  
  7. Udekorować truskawkami.
Pycha... :)

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...