Składniki :
- 1 kurczak
- 3 cebule
- 10 dag suszonych śliwek
- 4 dag orzechów włoskich
- 1 i 1/2 szklanki śmietany
- 1 kostka rosołowa
- sól , pieprz
- olej do smażenia , mąka
Przygotowanie ;
- Kurczaka umyć i pokroić na części
- Kawałki posypać solą , pieprzem , obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym oleju ze wszystkich stron
- Mięso przełożyć do naczynia
- Suszone śliwki namoczyć we wrzątku , by pozbyć się pestek , chyba że mamy bez pestek
- Wypestkowane śliwki przełożyć do naczynia z mięsem (poukładać pomiędzy )
- Cebulę obrać , pokroić w krążki i ułożyć na kurczaku
- Orzechy mielimy i przesmażamy na patelni na której obsmażaliśmy wcześniej kurczaka ,( często mieszamy by nie przypalić ) do momentu , aż poczujemy przyjemny zapach orzechów
- Dodajemy do orzechów śmietanę , kostkę rosołową i dobrze mieszamy , doprowadzamy do wrzenia
- Gotowym sosem zalewamy mięso z kurczaka i wstawiamy do średnio gorącego piekarnika na 30 - 40 min.
- Mięso będzie gotowe , gdy sos zgęstnieje i na wierzchu utworzy się rumiana skorupka
- Na wszelki wypadek sprawdzić mięso , czy jest miękkie
- Podajemy z zieleniną i ryżem , albo tylko z ulubioną surówką . Smacznego !
Upieczenie tego dania wypróbowałam w prodiżu , a nie w naczyniu żaroodpornym , w piekarniku .
Było równie udane , jak w piekarniku :)
Przepis znalazłam w Dobrych Radach.
P
Przepis znalazłam w Dobrych Radach.
P
musi byc przepyszne .. uwielbiam sliwki z miesem :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
mm pycha, ja bardzo lubię wersję z jabłkami
OdpowiedzUsuńZ jabłkami jest super , ale ta z sosem orzechowym i śliwką jest godna polecenia :)
Usuń