poniedziałek, 26 listopada 2012

Pieczone jabłka z rodzynkami w rumie



Składniki:


  • 4 jabłka jonagored lub podobne ( ja miałam antonówki i trochę były za kruche , radzę więc inne )
  • 10  dag rodzynek
  • rum, miód
  • czekolada w płynie - ja pominęłam
  • konfitura porzeczkowa
Przygotowanie:

  1. Umyte jabłka wydrążamy  w środku łyżeczką
  2. Rodzynki moczymy w rumie , a potem wkładamy  w wydrążone jabłko
  3. Polewamy po wierzchu miodem
  4. Zapiekamy około 10- 15 min. w piekarniku
  5. Układamy na talerzu i  dowolnie dekorujemy np. czekoladą, konfiturą.
To może być świetny deser, szczególnie dla tych osób , które nie mogą jeść surowych owoców.Trzeba podglądać , by jabłka się nie rozpadły.

21 komentarzy:

  1. coś pysznego!:) uwielbiam takie jabłuszka, a z prądem tym bardziej;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm takie jabłka na pewno rozgrzewają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny deser i nawet dobry podczas diety :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczone jabłko jesienią jest najwspanialszym deserem...

    OdpowiedzUsuń
  5. jak u mojej babciuli kiedyś...mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniam, mniam, babcia wiedziała czym rozpieszczać wnuków:)

      Usuń
  6. Chciałam tylko powiedzieć, że niezła jest do pieczenia reneta, potrzebuje tylko odrobiny cukru:)

    OdpowiedzUsuń
  7. To deser, który znika w błyskawicznym tempie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmm... pieczone jabłka chodzą już za mną od jakiegoś czasu... chyba trzeba będzie w końcu je zrobić;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...