Składniki :
- około 50 dag żeberek wieprzowych
- mąka do obsmażania żeberek
- sól, pieprz, liść laurowy
- cebula, zioła prowansalskie, tymianek, majeranek
Przygotowanie ;
- Umyte żeberka pokroić na małe kawałki
- W garnuszku zagotować około pół litra wody, dodać liść i pieprz ziarnisty
- Żeberka oprószyć mąką i usmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia
- Na końcu usmażyć pokrojoną w krążki cebulę
- Przełożyć usmażone żeberka do wrzątku z przyprawami
- Cebulę dodać pod koniec gotowania i wtedy tez posolić do smaku oraz dodać ewentualnie pieprz mielony, zioła prowansalskie, tymianek oraz majeranek
- Gotować tak długo ( pod przykryciem ), aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości
- Jeśli sos będzie za rzadki, to zrobić zasmażkę z mąki na tłuszczu lub "zatrzepkę" ( do mniej niż pół szklanki zimnej wody wsypać łyżkę mąki, ale lepsza zasmażka ) roztrzepać i wlać do gotującego się sosu - mieszać energicznie podczas wlewania, by nie zrobiły się "kluchy"
- Sos po dodaniu "zatrzepki " lub zasmażki zagotować chwilę
- Pilnować, by woda się nie wygotowała :)
Uwielbiam smażone żeberka ;)
OdpowiedzUsuńŻeberka!
OdpowiedzUsuńMój J. za nimi przepada.
J. wie co dobre :)
Usuńco za pyszności:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tak przygotowane żeberka:) robię bardzo podobnie:) pycha
czasami również robię takie w kapuście- palce lizać:D
to taki przepis pt "jak uszczęśliwić faceta " :):)
OdpowiedzUsuńwiem , bo niedawno upiekłam żeberka w piecu :)
Uwielbiam żeberka!
OdpowiedzUsuńakurat kupiłam dziś żeberka :))
OdpowiedzUsuńjuż wiem jak je zrobię :P
chodziło za mną jakieś mięsko ;) już wiem jakie, milion lat nie jadłam żeberek;)
OdpowiedzUsuńI już wiem, co jutro na obiad :)
OdpowiedzUsuńPalce lizać :]
OdpowiedzUsuń