poniedziałek, 12 listopada 2012

Żeberka smażone w własnym sosie




Składniki :

  • około 50 dag żeberek wieprzowych
  • mąka do obsmażania żeberek
  • sól, pieprz, liść laurowy
  • cebula, zioła prowansalskie, tymianek, majeranek

Przygotowanie ;
  1. Umyte żeberka pokroić na małe kawałki
  2. W garnuszku zagotować około pół litra wody, dodać liść i pieprz ziarnisty
  3. Żeberka oprószyć mąką i usmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia
  4. Na końcu usmażyć pokrojoną w krążki cebulę
  5. Przełożyć usmażone żeberka do wrzątku z przyprawami
  6. Cebulę dodać pod koniec gotowania i wtedy tez posolić do smaku oraz dodać ewentualnie pieprz mielony, zioła prowansalskie, tymianek oraz majeranek
  7. Gotować tak długo ( pod przykryciem ), aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości
  8. Jeśli sos będzie za rzadki, to zrobić zasmażkę z mąki na tłuszczu lub "zatrzepkę" ( do mniej niż pół szklanki zimnej wody wsypać łyżkę mąki, ale lepsza zasmażka )  roztrzepać i wlać do gotującego się sosu - mieszać energicznie podczas wlewania, by nie zrobiły się "kluchy"
  9. Sos po dodaniu "zatrzepki  " lub zasmażki zagotować chwilę 
  10. Pilnować, by woda się nie wygotowała :)

10 komentarzy:

  1. Żeberka!
    Mój J. za nimi przepada.

    OdpowiedzUsuń
  2. co za pyszności:)
    uwielbiam tak przygotowane żeberka:) robię bardzo podobnie:) pycha
    czasami również robię takie w kapuście- palce lizać:D

    OdpowiedzUsuń
  3. to taki przepis pt "jak uszczęśliwić faceta " :):)
    wiem , bo niedawno upiekłam żeberka w piecu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. akurat kupiłam dziś żeberka :))
    już wiem jak je zrobię :P

    OdpowiedzUsuń
  5. chodziło za mną jakieś mięsko ;) już wiem jakie, milion lat nie jadłam żeberek;)

    OdpowiedzUsuń
  6. I już wiem, co jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...