wtorek, 11 grudnia 2012

Makowiec świąteczny





Składniki :
na masę makową

  • 80 ml mleka
  • 20 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 40 dag maku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki śmietany kremówki
  • 5 łyżek brandy, ja miałam zwykłą wódkę
  • kilka kropel zapachu pomarańczowego, garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 10 dag rodzynek - wcześniej namoczonych
Składniki na ciasto:
  • 13 dag tłustego, białego sera
  • 5 łyżek oleju
  • 25 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
Przygotowanie :
  1. Z 80 ml mleka odlać 5 łyżek i pozostawić do ciasta
  2. Pozostałą ilość mleka wlać do garnuszka, dołożyć masło, 15 dag cukru ( 5 dag zostawiamy) i chwilę gotować
  3. Zdjąć garnek z ognia i wsypać do tego przemyty i dobrze osączony mak, jajko (wystarczy ubić widelcem i wlać ), cynamon, osaczone rodzynki, śmietankę, alkohol, skórkę pomarańczową i zapach- wymieszać i odstawić do wystygnięcia ( tak przygotowaliśmy masę makową, jeśli byłaby zbyt rzadka dosypać 2-3 łyżki bułki tartej)
  4. Do naczynia (w którym będzie dobrze miksować ) wlewamy mleko, kruszymy do niego ser, dajemy pozostawione 5 dag cukru, olej, jajko, szczyptę soli i miksujemy całość na wolnych obrotach
  5. Dodajemy połowę mąki i ponownie miksujemy
  6. Wykładamy ciasto na stolnicę, dosypujemy resztę mąki i proszek do pieczenia, razem wyrabiamy rękoma na gładkie, elastyczne ciasto
  7. Przygotowujemy formę na ciasto (28 cm- średnicy)- najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia
  8. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części i każdą kolejno wałkujemy na cienkie placuszki - blaty, grubością mają przypominać takie jak na kluski
  9. Na dno foremki (u mnie prodiż) kładziemy pierwszy cienki placek, a na nim rozsmarowujemy część masy makowej, potem znów na masę kładziemy placuszek, a na niego masę, tak 3 warstwy makowe
  10. Na samym wierzchu, na masie makowej kładziemy paski z ciasta, smarujemy je mlekiem lub rozbitym jajkiem
  11. Pieczemy w nagrzanym do temp. 180- 200 stopni C*  piekarniku, około 50-60 min. 
  12. Ja w prodiżu piekłam 45 min. ( sprawdzić patyczkiem).
Przepis na ciasto zaczerpnęłam z "Domowych wypieków ", ale bardzo je zmodyfikowałam :)
Po upieczeniu ciasta mogę powiedzieć, że jednak mak można dodatkowo zmielić, ciasto będzie wtedy bardziej przypominać tradycyjny makowiec. Ale i tak jest pyszne, a co ważne łatwe do upieczenia.



23 komentarze:

  1. świetny makowiec, a raczej tort makowy:D

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham makowiec miłością bezwzględną!! Na pewno upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I nie żałować bakalii jak lubisz Izo, bo u mnie mają na ten dodatek "długie zęby"-moja Rodzinka nie przepada :(

      Usuń
  3. Niezwykle smakowicie się prezentuje. Istna rozpusta:)

    pozdrawiam ciepło

    Malwina

    OdpowiedzUsuń
  4. a u mnie się jakoś makowca nigdy nie piekło na świeta..nie wiem czemu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam, mogłabym jeść kilogramami ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W czasie Świąt będzie pewnie okazja do pojedzenia tych słodkości :)

      Usuń
  6. Makowiec wygląda obłędnie i na pewno tak samo smakuje, muszę koniecznie go wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda! ogólnie za makowcami średnio przepadam, ale ostatnio zaczynam się do nich coraz bardziej przekonywać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy mogę wprosić się na kawałek! Wygląda nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Zgadza się, wszystkim bardzo smakował ten nietypowy makowiec :)

      Usuń
  10. Wygląda obłednie! Ale masz rękę do wypieków - zazdroszczę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, piekę od dawna. Lubię ciągle znajdować nowe przepisy:)
      pozdrawiam i zapraszam podglądać nowe eksperymenty nie tylko te słodkie.

      Usuń
  11. Ja też się przymierzam do makowca, Twój wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. jak on wspaniale wygląda jestem pod wrażeniem!
    Super:)
    rzeczywiście fajnie proste przepisy.
    Zapraszam do siebie i pozdrawiam
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...