poniedziałek, 10 grudnia 2012

Sum smażony lub inna ryba



Składniki :
  • kilka kawałków ryby - ja miałam suma
  • olej do smażenia 
  • sól , pieprz
  • ewentualnie mąka 
  • cytryna
Przygotowanie :
  1. Dzwonka ryby skropić obficie sokiem z cytryny i pozostawić na chwilę w misce
  2. Wyjąć na sito , by ociekły
  3. A wyjmując na sito każde dzwonko dobrze posolić i posypać pieprzem
  4. Po 10 - 20 min. smażyć na rozgrzanym oleju , można wpierw obtoczyć jeszcze w mące
  5. Ryba - sum jest dość chudą rybą i chyba dlatego smażyło mi się ją dość ciężko tzn. przy przekręcaniu  na druga stronę , ryba trochę się rozlatywała  - ale w sumie była smaczna :)

7 komentarzy:

  1. Muszę w końcu zacząć częściej jeść ryby :) Suma jeszcze nie jadłam. Co do ciasteczek - proszę bardzo, wykorzystaj mój przepis, jeśli masz na to ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też za rzadko jadam ryby, jakoś tak zawsze mi z nimi nie po drodze;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Żyby zrobić dobrego suma, trzeba wiedzieć jak go spreparować przed ewentualnym smażeniem czy zrobieniem go w inny sposób ;)
    Drogie Panie, otóż trzeba wiedzieć co się je :)
    Sum jest rybą mulistą, która odżywia się głównie "odpadami" znalezionymi na dnie rzeki czy stawu (lub innego akwenu wodnego), rzadko poluje więc można powiedzieć o tej rybie, że jest "zasyfionym padlinożercą" (wodna świnka :P) :/
    Tak więc zanim zabierzecie się za gotowanie, smażenie czy pieczenie tej ryby (wyjątek stanowi sum hodowlany ze sklepu) radziłbym dobrze umyć mięso z suma i pozostawić je w przegotowanej wodzie na ok. 48h (wymieniając wodę min. co 8h) w ten sposób pozbędziecie się posmaku mułu oraz innych "śmieci" spożywanych przez suma ;)
    Ps. To rada dla tych Pań, które pozyskają suma z innego źródła niż sklep (choć i ze sklepu wolałbym go "wymoczyć" :P).
    Mam nadzieję że pomogłem i nie odstraszyłem smakoszy ;)
    Pzdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki z podpowiedź, mój był smaczny, a prawie go nie moczyłam:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...