Składniki :
- porcje mięsa z kurczaka
- ulubione przyprawy do kurczaka: u mnie -majeranek, pieprz prawdziwy i ziołowy, lubczyk, oregano, tymianek, szałwia
- olej, sól
- warzywa: u mnie marchew, pietruszka, kapusta, czosnek, a może być jeszcze cebula, brukselki, brokuły - to co lubimy, ale dobieramy warzywa tak by podczas pieczenia z mięsem "doszły" równocześnie. A jeśli tak jak u mnie najszybciej gotowała się kapusta, to dołożyłam ją najpóźniej. Mogą też być warzywa mrożone, ale wtedy dodajemy je krótko przed końcem pieczenia mięsa.
Przygotowanie:
- Podzielone, umyte mięso posypać przyprawami i ułożyć na blaszce
- Warzywa obrać, umyć i rozdrobnić
- Mięso posolić i polać oliwą i piec- ja piekłam w prodiżu około 20 min
- Po tym czasie przełożyłam pomiędzy mięso warzywa , posypałam je solą, oliwą i dopiekłam jeszcze około 40 min.
- Zwracamy uwagę na układane warzywa, by dopiekały się równocześnie!
Ale na dobrą sprawę prawie wszystkie użyte przeze mnie warzywa można jeść surowe, jeśli mięso będzie miękkie, a warzywa ciut twarde to chyba nie przeszkodzi nam to w konsumpcji :)
Jest to danie jednogarnkowe, które przyrządzimy szybko i bez zbytniego wysiłku.
Ja piekłam je w prodiżu.
Jest to danie jednogarnkowe, które przyrządzimy szybko i bez zbytniego wysiłku.
Ja piekłam je w prodiżu.
to się zgrałyśmy z tym kurczakiem w potrawce:) uwielbiam takiego:)
OdpowiedzUsuńchyba nie ma osoby, która by się nie skusiła na tak aromatycznego kurczaka!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Niestety nie mam prodiża ... kiedyś do przygotowywania podobnych dań wykorzystywałam kombiwar , ale coś już w nim nie nadaje się do naprawienia ... spróbuję zrobić takiego kurczaka w piekarniku w zamkniętym żaroodpornym naczyniu ... uwielbiam gdy smaki warzyw i mięsa przenikają się wzajemnie ...
OdpowiedzUsuńŚwietnie prowadzony blog naprawdę mi się podoba ja piszę o produktach, które to wszystko robią http://www.agdforumopinie.pl/ , tyle iż nie jestem taki popularny :( zazdroszczę i gratuluję
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisany blog http://www.agdforumopinie.pl/
OdpowiedzUsuńNaprawdę zazdroszczę ja piszę o maszynach, które nam pomagają w wypiekach. Jednak nie jest to popularne jak same pieczenie :( Gratuluje bloga naprawdę jest świetny http://www.agdforumopinie.pl/
OdpowiedzUsuńDziękuję za pozytywny komentarz, a rzeczywiście często korzystam z AGD. Głownie z piekarnika kuchennego, prodiża i robota :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!