środa, 13 lutego 2013

Ciasto na Walentynki






Doskonały prezent walentynkowy .



Składniki na biszkopt:
  • 4  jajka
  • 1 niepełna szklanka  mąki
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju  (może być rzepakowy )
  • Przygotowanie :
    1. Białka ubijam i po całkowitym ubiciu piany dodaje stopniowo cukier (NIE cały na raz )
    2. Teraz dodaję stopniowo po jednym żółtku  ( w trakcie ubijanie dodajemy szczyptę soli )
    3. Jeszcze dodaję po łyżce oleju i ciągle ubijam ( ja robię to mikserem )
    4. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dosypuję  do masy ,  mieszam delikatnie , tyle by mąka wrobiła się w całość
    5.  Pieczemy w foremce w kształcie serca:)
    6. Upieczone ciasto w prodiżu.


Składniki do przełożenia  ciasta:
  • połowa opakowania 500 dag śmietany tortowej 36 %
  • cukier puder według uznania
  • dżem z czarnej porzeczki
  • woda z cukrem i sokiem z cytryny - do nasączenia ciasta. Do tego ciasta starczy niepełna szklanka wody, około 2 łyżeczek cukru i sok z połowy cytryny
Przygotowanie;
  1. Przestudzone ciasto kroimy  na 2 części, pierwszą układamy na kloszu lub płaskim talerzu
  2. Nasączamy ciasto, smarujemy dżemem i przykrywamy drugą częścią, tą też nasączamy i smarujemy ubitą na sztywno śmietaną z pudrem ( słodzimy według uznania, ale bez przesady, bo ciasto jest dość słodkie)
  3. Dekorujemy według uznania, u mnie były to owoce granata :)




Ciasto powstało z potrzeby serca dla Ukochanej Osoby:)


20 komentarzy:

  1. Śliczne ciasto :). Muszę kupić w końcu serduchową formę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście doskonały walentynkowy prezent!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne ciasto :) I w formie serduszka, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękujemy za pozdrowienia :) przepiękny tort :) ja niestety nie mam cierpliwości i zdolności do pieczenia :( ale wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto robi się i piecze prawie samo, to upiekła i udekorowała moja Córka:)
      pozdrawiam.

      Usuń
  5. cudne ciasto:) z miłą chęcią bym się do niego dobrała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zastanawiam się czy moge użyć śmietany 30, czy lepiej nie ryzykować? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Radzę dodać wtedy jakiegoś usztywniacza do mietany np. śmietanfix.

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. To ciasto udało się mojej Córce, przyznaję:)
      Ukochana Osoba też była zadowolona...

      Usuń
  8. Ileż uroku jest w takim serduszkowym torcie ! od razu uśmiech pojawia się na twarzy i ciepło się robi w sercu ...
    / Przyznaję się , chciałabym mieć tak formę :) wieeem , mogę wykroić serce z okrągłego biszkoptu , ale strat przy tym sporo ... chociaż z drugiej strony takie kawałeczki biszkopta do mleka też pyszne są :) /

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez długo nosiłam się z zamiarem kupienia takiego serca-formy, ale warto było...
      Ważne, że nie było też szalenie drogie:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...