wtorek, 5 lutego 2013

Czerwona kapusta z jabłkami



Przepis podpatrzyłam w książce Ewy Aszkiewicz  "Kuchnia polska "
Oczywiście trochę go zmodyfikowałam :)

Składniki :

  • mała główka czerwonej kapusty - około 50 dag
  • 1/2 szklanki wina czerwonego, wytrawnego
  • sól, gałka muszkatołowa, cukier
  • ocet jabłkowy lub winny - około 2 łyżeczek
  • 1 kwaskowe jabłko
  • pół szklanki rodzynek wymoczonych w wodzie
  • łyżka smalcu
Przygotowanie :
  1. Kapustę obrać ze starych liści - odrzucić, poszatkować główkę dość drobno
  2. Przepłukać ją na sicie lub durszlaku gorącą wodą
  3. Wsypać kapustę do garnka, pokropić octem, dodać wino i dobrze wymieszać
  4. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do kapusty
  5. Postawić na ogniu, posolić, wsypać wymoczone rodzynki ( bez wody ) przykryć i pogotować na słabym ogniu około 30 min. - często mieszać, wlać około 3 - 5 łyżek wody
  6. Doprawić szczyptą gałki, cukrem, dodać smalec - wymieszać
Gotować do momentu, aż kapusta będzie miękka, ale nie rozgotowana.
Można na koniec gotowania zrobić jeszcze zasmażkę ze smalcu i mąki, ale ja wolę bez :)



8 komentarzy:

  1. co za obłędny kolor:)
    moja mama też robi taką kapustkę, uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie znałam takiego przepisu, ale jak zrobiłam to przypadł mi do smaku, pozdrawiam!

      Usuń
  2. Kurcze, ale to fajne! zazwyczaj podobnie robię kapustę na zimno jako surówkę i bez wina. Takiego sposobu nie znałam. Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbować zawsze można może przypadnie do smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. raz kupiłam gotowca i jeść się nie dało... TYLKO DOMOWE :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...