wtorek, 26 lutego 2013

Szybka zupa z mrożonki




Na przygotowanie tej potrawy trzeba tyle czasu co gotują się warzywa. Jako, że są je już pokrojone i częściowo podgotowane, to jest to naprawdę danie szybkie. Ze zrobieniem takiej zupy każdy NA PEWNO sobie poradzi:)
Składniki:

  • opakowanie mrożonki- "warzywa na patelnię po włosku"- 450 gram 
  • masło, sól, pieprz
  • estragon, papryka mielona ostra, majeranek
  • śmietana
Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oleju i wsypałam zawartość torebki : brokuł, marchew, fasolkę szparagową, paprykę czerwoną, kiełki fasoli "Mung"i kukurydzę
  2. Smażyłam do momentu, aż warzywa rozmroziły się zupełnie ( miałam jeszcze pora i tez go tu dodałam)
  3. Do garnka wlałam około 5 szklanek wody, wrzuciłam do tego liść laurowy i 3 ziarnka pieprzu- zagotowałam
  4. Przesmażone warzywa przełożyłam do wrzątku i posoliłam- gotowałam około 10-15 min.
  5. Jeśli mamy czas to możemy zrobić zacierki, które wrzucimy do podgotowanej zupy
  6. Doprawiamy na koniec wszystkimi ziołami, dodajemy, po zagotowaniu 3 łyżki dobrego masła, a już na talerzu jeśli lubimy łyżkę śmietany
  7. W torebce z warzywami była mała torebka z gotowymi przyprawami, ale ja dodałam tylko część zawartości, a dosmaczyłam ją po swojemu.
Zacierki: 1 jajko, odrobina kurkumy, sól i tyle mąki by powstała masa jak na zdjęciu. Mnie udało sie wrobić niecałą szklankę mąki :) Z takiej masy należy urywać ręką "maczaną" od czasu do czasu w mące małe okruszki i wrzucać na wrzącą zupę, aż będą miękkie. W zupie zacierki urosną. Zupy starczyło dla 5 głodnych osób...
Taką mieszankę można też  przyrządzić z drobnym makaronem, który ugotujemy według przepisu na opakowaniu.



Smacznego.

2 komentarze:

  1. http://interviewfrom.blogspot.com Serdecznie zapraszam - blog z wywiadami :) Może zostaniesz moim członkiem? Pisz w komentarzu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...