Zostało mi około 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, by nie powtarzać obiadu z wczoraj, tym razem zrobiłam pierogi.
- kasza gryczana
- cebula, tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz mielony prawdziwy, gałka muszkatołowa, majeranek
- jajko, mąka
Ciasto na pierogi :
- 40 dag mąki
- 50 ml. dobrze ciepłej wody , a właściwie tyle by zarobić ciasto jak na kluski, ale trochę luźniejsze ( dużo zależy od mąki)
- około 30 ml. oleju , sól
- 1 jako
- Do miseczki wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę, wbijamy umyte jajko - mieszamy
- Dolewamy olej mieszamy, dajemy 2 płaskie łyżeczki soli
- Wlewamy stopniowo ciepłą wodę i ciągle mieszamy łącząc składniki
- Ciasto przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy rękami
- Ciągle podsypujemy mąką , by nie przywarło do stolnicy
- Całość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemy
- Z każdego placka wykrawamy okrągłe placuszki, a na nim wykładamy przesmażoną cebulę z kaszą, zlepiałam brzegi, gotowałam w posolonym wrzątku.
Przygotowanie:
Przygotowanie farszu :
2. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, gałką i majerankiem - wymieszałam dokładnie
Jeśli miałabym biały ser, to dołożyłabym go do farszu. Pierogi zyskałby jeszcze na smaku :)
Wparszam się do Ciebie Urszulo!
OdpowiedzUsuńKocham pierogi.
wszystkie uwielbiam pierogi.Pozdrawiam życząc miłej soboty i spokojnego wypoczynku:))
OdpowiedzUsuńPierogi z takim nadzieniem ( zresztą chyba z kazdym) pochłaniam w mega ilosciach:)
OdpowiedzUsuńAmber- zapraszam :)
UsuńAgato - dziękuje i nawzajem - wszystkiego dobrego, głowa do góry, pozdrawiam !
pyszne pierożki, ja robię również z kaszą gryczaną ale dodaję jeszcze twaróg :-)
OdpowiedzUsuńLubię pierogi, ale nie przepadam z kaszą gryczaną. Dzisiaj juz wczesnym rankiem zostałam obdarowana pierogami z wiśnią i mietą... Już nie mogę się doczekać ich smaku. Pozdrawiam słonecznie
OdpowiedzUsuńZ samą kaszą nie robiłam, bo bardzo "ucieka" z pieroga, ale z dodatkiem sera i owszem i wiem, jakie to pyszne!
OdpowiedzUsuńMoje pierogi były z kaszą były dość suche, kasza nie uciekała :)
UsuńAnulo- witam Cię serdecznie, pozdrawiam całą Rodzinkę!
OdpowiedzUsuńMałgorzato- następnym razem tez takie właśnie zrobię, teraz nie miałam sera...
Olimpio- takie z wiśniami i miętą, o to dopiero będzie pyszność, smacznego! :)
Wiesz... takie sobie były... Chyba za dużo mięty, która zagłuszała smak wiśni.
UsuńUwielbiam te posty z pierogami i innym domowym jedzeniem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy wszystkie pierogi- te z kaszą też, choć ja dodaję jeszcze ser lub za farsz robi u mnie kaszanka:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Super nadzienie jest też z kaszą gryczaną z dodatkiem sera białego ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi z kaszą gryczaną. Dawno nie jadłam....a te Twoje wyglądają tak apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Pyszne na pewno, choć nie próbowałam, ja przepadam za farszem z ziemniaków z cebulką i pieprzem bez sera!!!!1 Takie gotowała moja babcia, oczywiście polane skwarkami!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na pierogi. W sumie nadziewam co się da i zawsze smakuję. Myślę, że te z kaszą zjadłabym z dokładką, bo bardzo lubię kaszę gryczaną. Na pewno zrobię takie :)
OdpowiedzUsuńMoże też spróbowałbym zrobić takie pierogi. Tylko czy kobiety dopuszczą mnie do kuchni?
OdpowiedzUsuńJa robię pierogi z kaszy gryczanej i boczku. Pycha:)
OdpowiedzUsuńKurcze super pomysł na pierogi. Na to bym nie wpadła. cieszę się, że wpadłam na Twojego bloga.
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa... A do babci tak daleko :(
OdpowiedzUsuńPolecam w wersji z dodatkiem twarogu i mięty!
OdpowiedzUsuń