sobota, 29 marca 2014

Pierogi z kaszą gryczaną

Zostało mi około 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, by nie powtarzać obiadu z wczoraj, tym razem zrobiłam pierogi.


Składniki :
  • kasza gryczana
  • cebula, tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz mielony prawdziwy, gałka muszkatołowa, majeranek
  • jajko, mąka

Ciasto na pierogi :

  1. 40 dag mąki
  2. 50 ml. dobrze ciepłej wody , a właściwie tyle by zarobić ciasto jak na kluski, ale trochę luźniejsze ( dużo zależy od mąki)
  3. około 30 ml. oleju , sól
  4. 1 jako
  5. Przygotowanie:
    1. Do miseczki wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę, wbijamy umyte jajko - mieszamy
    2. Dolewamy olej mieszamy, dajemy 2 płaskie łyżeczki soli
    3. Wlewamy stopniowo ciepłą wodę i ciągle mieszamy łącząc składniki
    4. Ciasto przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy rękami
    5. Ciągle podsypujemy mąką , by nie przywarło do stolnicy
    6. Całość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemy
    7. Z każdego placka wykrawamy okrągłe placuszki, a na nim wykładamy przesmażoną cebulę z kaszą, zlepiałam brzegi, gotowałam w posolonym  wrzątku.
    Przygotowanie farszu :
               1. Lekko ugniecioną, ugotowaną kaszę dodałam do przesmażonej cebuli
               2. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, gałką i majerankiem - wymieszałam dokładnie  

Jeśli miałabym biały ser, to dołożyłabym go do farszu. Pierogi zyskałby jeszcze na smaku :)
Odsmażone i polane cebulką, pyszne bardzo !
Jeśli zostanie nam ciasta, to pokroimy je na kluseczki.



21 komentarzy:

  1. Wparszam się do Ciebie Urszulo!
    Kocham pierogi.

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystkie uwielbiam pierogi.Pozdrawiam życząc miłej soboty i spokojnego wypoczynku:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierogi z takim nadzieniem ( zresztą chyba z kazdym) pochłaniam w mega ilosciach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber- zapraszam :)
      Agato - dziękuje i nawzajem - wszystkiego dobrego, głowa do góry, pozdrawiam !

      Usuń
  4. pyszne pierożki, ja robię również z kaszą gryczaną ale dodaję jeszcze twaróg :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię pierogi, ale nie przepadam z kaszą gryczaną. Dzisiaj juz wczesnym rankiem zostałam obdarowana pierogami z wiśnią i mietą... Już nie mogę się doczekać ich smaku. Pozdrawiam słonecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Z samą kaszą nie robiłam, bo bardzo "ucieka" z pieroga, ale z dodatkiem sera i owszem i wiem, jakie to pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje pierogi były z kaszą były dość suche, kasza nie uciekała :)

      Usuń
  7. Anulo- witam Cię serdecznie, pozdrawiam całą Rodzinkę!
    Małgorzato- następnym razem tez takie właśnie zrobię, teraz nie miałam sera...
    Olimpio- takie z wiśniami i miętą, o to dopiero będzie pyszność, smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz... takie sobie były... Chyba za dużo mięty, która zagłuszała smak wiśni.

      Usuń
  8. Uwielbiam te posty z pierogami i innym domowym jedzeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiamy wszystkie pierogi- te z kaszą też, choć ja dodaję jeszcze ser lub za farsz robi u mnie kaszanka:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super nadzienie jest też z kaszą gryczaną z dodatkiem sera białego ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam pierogi z kaszą gryczaną. Dawno nie jadłam....a te Twoje wyglądają tak apetycznie :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne na pewno, choć nie próbowałam, ja przepadam za farszem z ziemniaków z cebulką i pieprzem bez sera!!!!1 Takie gotowała moja babcia, oczywiście polane skwarkami!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny pomysł na pierogi. W sumie nadziewam co się da i zawsze smakuję. Myślę, że te z kaszą zjadłabym z dokładką, bo bardzo lubię kaszę gryczaną. Na pewno zrobię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Może też spróbowałbym zrobić takie pierogi. Tylko czy kobiety dopuszczą mnie do kuchni?

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja robię pierogi z kaszy gryczanej i boczku. Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kurcze super pomysł na pierogi. Na to bym nie wpadła. cieszę się, że wpadłam na Twojego bloga.

    OdpowiedzUsuń
  17. Smak dzieciństwa... A do babci tak daleko :(

    OdpowiedzUsuń
  18. Polecam w wersji z dodatkiem twarogu i mięty!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...