środa, 7 maja 2014

Jabłka smażone w cieście z winem - deser



A może mały, nietypowy deser...
Składniki :
  • 100 g mąki
  • około 125 ml wina różowego półwytrawnego
  • 1 jajko
  • 4-5 jabłek 
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania jabłek, cynamon, sok z cytryny
  • pół szklanki listków mięty i melisy
Przygotowanie:
  1. Obrane jabłka kroimy w plastry, wydrążamy środek, kropimy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem 
  2. Do wina dosypujemy mąkę, szczyptę soli, pokrojone zioła i żółtko - miksujemy
  3. Białko ubijamy na pianę i łączymy z resztą ciasta
  4. Plastry jabłka maczamy w ciście i smażymy na oleju na złoto z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem.




10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie placuszki, choc przyznam że z winem nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię smażone jabłka. Jak byłam mniejsza to mama często robiła mi je jako przystawke do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpadłabym na taki pyszny deserek :))

    OdpowiedzUsuń
  4. podoba mi się dodatek w postaci wina :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też bardzo lubię takie placuszki.
    Rzadko je robię ponieważ wtedy nie znam umiaru w jedzeniu.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe wyszły ci te jabłka, muszę wypróbować przepis :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiem czy nie wolałabym popić winem ;) ale fajny deser - taki na szybko, jak wpadną niezapowiedziani goście.

    OdpowiedzUsuń
  8. dodatek wina, to dla mnie nowość, ze że nowości kocham, wypróbuję!:) wyglądają fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wino- to nowość, sądzę, że pyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...