czwartek, 29 maja 2014

Kopytka ze szpinakiem


Składniki :

  • 30 dag ugotowanych ( tu były 4 średnie ziemniaki ) i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, ja zrobiłam to tłuczkiem do ziemniaków
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • około 4-5 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • 6 małych kostek mrożonego szpinaku
Przygotowanie;
  1. Zamrożony szpinak rozgrzałam na patelni z odrobiną ! tłuszczu
  2. Ziemniaki jeszcze letnie ugniotłam i dodałam mąki, sól, przestudzony szpinak i jajko, wszystko połączyłam, wpierw nożem, a potem ręką
  3. Rozwałkowałam ciasto na dość cienkie wałeczki i pokroiłam jak na tradycyjne kopytka, nóż którym kroiłam kluski dość często maczałam w mące
  4. Pokrojone kopytka wrzucałam na posolony wrzątek, po wypłynięciu klusek gotowałam je około 3 min. ( zależy od wielkości kopytek )
Kluseczki podałam z młodą kapustą (zakwasiłam odrobinę octem jabłkowym, bo o tej porze roku nie ma zbyt smacznych pomidorów ) i cebulką przesmażoną na smalcu ze skwarkami.

Moje uwagi :
Kluski w smaku niewiele różniły się od tradycyjnych kopytek, jeśli dodałabym może 2-3 ząbki przeciśniętego czosnku byłyby bardziej wyraźne w smaku, ale i tak danie obiadowe było bardzo smaczne :)
O tej porze roku jest już świeży szpinak, wiec można zrobić kopytka właśnie z nim.
Wpierw należałoby "udusić" go na patelni z kilkoma łyżkami oleju.


27 komentarzy:

  1. Super pomysł na dodanie do ciasta kopytkowego dodatku :) Smakowicie to wygląda!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na obiad :) szpinaku w kopytkach jeszcze nie jadłam, ale to musi być przepyszne :) Na pewno wypróbuję :)
    Pozdrawiam cieplutko,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam :) Fajny sposób na przemycenie dzieciaczkom nie zawsze lubianych warzyw :) Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak 4", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kopytka ze szpinakiem - bardzo fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  5. kopytka to moje ulubione danie z dzieciństwa:) Twoje wyglądają super pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szpinaku u nas pod dostatkiem więc musimy zrobić! :D
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię makaron penne ze szpinakiem, więc takie kopytka też by mi bardzo zasmakowały :)) Fajny pomysł na obiad :) Pozdrawiam ciepło :))

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne kopytka. Uwielbiamy szpinak

    OdpowiedzUsuń
  9. Od kilku dni mam ochotę na kopytka, a Twoje ze szpinakiem kuszą niezmiernie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmmmmmm wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję, już wiem, co jutro będzie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale bym takie zjadła! :) ostatnio podobne widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak mi się podobają takie blogi jak Twój! Przeczytałam stronkę "o mnie", to świetne, że dzielisz się z czytelnikami swoimi zbieranymi od lat przepisami, że dzieci pomagają w przekazywaniu kulinarnej tradycji :). Pięknie sfotografowane danie i fajny zielony dodatek do kopytek, wiosna na talerzu :). Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. ale boski obiadek:) wpraszam się do ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Szpinakowe kopytka - pokochałam od razu kiedy tylko je zobaczyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Te kopytka wołają mnie przez ekran...
    Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny pomysł na urozmaicenie kopytek, zwłaszcza, że uwielbiam szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dzięki szpinakowi kopytka wyglądają bardziej apetycznie niż zwykle.

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepysznie Urszulko, też robie , ale nieco inaczej -
    w formie knedelków
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam kopytka i uwielbiam szpinak, bardzo chetnie sprobuje ! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...