piątek, 2 stycznia 2015

Chleb z orzechami i marchewką Jeffreya Hamelmana







Smakuje świetnie z powidłami mandarynkowymi


Składniki :
zaczyn:

  • 30 g zakwasu żytniego
  • 140 g mąki żytniej typ 750, ja dałam żytniej żurkowej
  • 170 g wody
Zaczyn przygotowujemy na 12-16 godzin przed zarobieniem ciasta właściwego i pozostawiamy do fermentacji w temp. pokojowej.



Ciasto właściwe :
  • cały zaczyn ( tj. 340 g ), ale możemy dodać do ciasta właściwego 5 g drożdży instant lub 125 g świeżych i wtedy odejmujemy z zaczynu 30 g ( i ja tak zrobiłam ) , tzn. użyłam 310 g zaczynu
  • 320 g mąki żytniej, u mnie żurkowej
  • 450 g mąki pszennej typ 750, u mnie typ 650
  • 450 g wody
  • 230 g startej marchewki, odciśniętej z soku
  • 230 g obranych orzechów włoskich
  • 20 g soli
  • płaska łyżka cukru trzcinowego


Przygotowanie :
  1. Do wody dodałam sól, cukier i drożdże instant - wymieszałam
  2. Po okresie fermentacji zaczynu dodałam  do niego połączone, przesiane mąki oraz wodę, mieszałam łyżką drewnianą około 5 min. do połączenia składników
  3. Dodałam startą marchew i orzechy, dokładnie wymieszałam i pozostawiłam pod przykryciem na około 30 min.
  4. Po tym czasie jeszcze raz przerobiłam przez około 5 min. łyżką drewnianą i przełożyłam do natłuszczonej foremki 11 x 23 cm, przykryłam i odstawiłam na 120 min. do wyrośnięcia
  5. Piekłam w piekarniku o temp. 240  C* przez 15 min , a potem 20 min. w temp. 220 C*, następnie około 15 min. w temp. 200 C*. Ogólny czas pieczenia wyniósł 50 min.
Przed włożeniem ciasta chlebowego do piekarnika można wrzucić 2 kostki lodu na spód piekarnika, a chleb z wierzchu naciąć.
Chleb piekłam z połowy wszystkich podanych składników, tylko jeden bochenek :)
Chlebek był bardzo wilgotny. Najlepszy był na drugi i trzeci dzień.
Przepis z bloga Danusi - leśny zakątek


Moje uwagi :
Marchewkę lepiej zetrzeć na tarce o drobniejszych oczkach.
Danusia proponuje ten chleb na okazję świąt Bożego Narodzenia.
Według mnie smakuje absolutnie o każdej porze .
A teraz w okresie poświątecznym po przesycie ciastami będzie rewelacyjny:)

23 komentarze:

  1. Marchewkowy chlebek... nie jadłam jeszcze :))))) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo oryginalny przepis na chlebek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super chlebek, zapisuje sobie przepis i z chęcią taki upiekę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny chlebek, ładnie się prezentuje :) pozdrawiam w NR :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podziwiam osoby same piekące chleb, ja nie mam na to niestety czasu i muszę się zadowolić tym co uda mi się kupić w piekarni osiedlowej :) Wygląda smakowicie!
    Szczęśliwego 2015! ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy chleb - taki inny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie te kawałki marcheweczki ozdabiają chlebek :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na chlebek :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. dostałam ślinotoku. Szczęśliwego Nowego Roku

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda mega smacznie :))
    Najlepszego Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo oryginalny przepis. Ciekawe składniki na pewno dają fajny smak.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pomarańczowe farfocle z marchewki wyglądają super :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Szczęśliwego Nowego Roku!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. fantastycznie wygląda, domowy najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  15. fajny pomysł :) ten dodatek marcewki mi się podoba :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Kolejny przepis, który muszę sobie odpisać. ;-)
    Dziękuję za odwiedziny, dodaję do obserwowanych. :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. chciałabym taki na jutrzejszy poranek ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ależ ma cudowne dziury! Pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pysznie upieczony!
    Zjadłabym najchętniej z domowym masłem...

    OdpowiedzUsuń
  20. witam:)
    wpadłam z rewizyta i z przyjemnością dołączam do obserwatorów:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Urszula, chlebek fantastyczny z pięknymi dziurami. Ten drugi wyszedł poza formę?
    Pozdrawiam noworoczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu masz rację. Kiedy piekłam drugi raz chlebek według Twojej receptury to rósł tak szybko, ze nie zdążyłam włożyć go do piekarnika w odpowiednim momencie. Następnym razem upiekę 2 tak jak Ty, pozdrawiam serdecznie :)
      Wszystkiego dobrego w Nowym Roku Danusiu !

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...